Szemle

2024.01.02. 10:33

Egy helyen mutatjuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról

Kedden délelőtt is egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Gyemendi Réka

Forrás: shutterstock

Csergetéssel búcsúztatták az óévet, és űzték el a rosszat Békéscsabán

Több száz érdeklődő részvételével tartottak Óévbúcsúztató csergetést vasárnap délben Békéscsaba főterén. Mucsi Pál hagyományőrző, az esemény egyik szervezője hírportálunknak elmondta, 2017-ben barátjuk, Szőke Péter vezetésével szervezték meg először a programot, és semmiképpen nem akarták, hogy a hagyományok elvesszenek. A résztvevők, illetve a sok száz érdeklődő az esemény keretében a Korzó térről Békéscsaba főterére, a városháza elé vonultak Mucsi Pál és Puju János vezetésével. Már utóbbi helyszínen, a déli harangszó előtt a Békés Vármegyei Károlyi Huszár- és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai sortüzet adtak le, majd az óévhez kapcsolódva 23-szor csergettek a hagyományőrzők. A déli harangszót követően ismét megszólalt a sortűz, és már az új esztendőre utalva, 24 csergetés következett. A tradíciókról érdemes tudni, hogy a csergetés szokása korábban a pásztorok hagyománykörébe tartozott, bajelhárító, bőség- és szerencsekívánó jellegű volt. Az ostorpattogtatás a gonosz erőket volt hivatott elűzni.

Csenge Emese az idei első csabai baba

A délutáni órákban Békéscsabán is megszületett az év első babája. A kislány 16 óra 10 perckor jött világra, 3250 gramm testsúllyal és 49 centiméterrel. Szüleitől a Csenge Emese nevet kapta a vármegyeszékhely idei első újszülöttje, aki második gyermekként érkezett családjába. A vármegye első idei újszülöttje, Balázs Gyulán látott napvilágot 10 óra 16 perckor. A Zalaegerszegen éjfél után 1 perccel született kislány, Blanka lett az első újszülött 2024-ben az országban, az állami intézményekben.

Felcsaptak a lángok az új év hajnalán Csabán: háztűzhöz riasztották a tűzoltókat

Kigyulladt egy földszintes családi ház hétfőn hajnalban 3 óra körül Békéscsabán, a Kökény utcában. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a városi tűzoltók négy vízsugárral oltották a lángokat, de kiérkeztek a gyulai hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Az ingatlan egyik szobája és a kazánházzal egybenyitott garázsa égett. A garázsban egy autó is állt, amely szintén károsodott a tűzben. A ház lakói hozzátartozóknál kapnak elszállásolást.

Térfigyelő kamerát kért a békéscsabai játszótérre a képviselő

Térfigyelő kamerát kért a Szigligeti utcai játszótérre – erről írt közösségi oldalán Fülöp Csaba önkormányzati képviselő. Részben azért, mert a terület ad otthont Schéner Mihály alkotásainak, amelyeket meg kell védeni az esetleges rongálásoktól. Emellett hétvégente előfordul, hogy társaságok éjszakánként hangoskodnak, szemetelnek a területen, így nem tudnak pihenni a környező utcákban élők. Úgy véli, hogy a térfigyelő kamerák telepítésével biztonságosabbá lehetne tenni a város egyik legnagyobb játszóterének környezetét, és garantálni lehetne a környéken élők nyugalmát. Hozzátette, beadványát a környéken élők aláírásgyűjtéssel is támogatták.

Így tart nyitva a Tappe ügyfélszolgálata Békéscsabán

Nyilvánosságra hozták, hogy mikor tart nyitva a szemétszállító cég ügyfélszolgálata az új esztendőben. A szemétszállító cég központi, a Békéscsabán, a Kinizsi utca 4-6. szám alatt elérhető ügyfélszolgálata hétfőnként 8 és 15 óra, szerdánként 8 és 15 óra, valamint csütörtökönként 7 és 19 óra között tart nyitva, míg keddenként és péntekenként zárva van – közölték a Tappe Kft.-nél. Az ügyfélszolgálat elérhető a 66/447-150-es telefonszámon, valamint e-mailben is, többek között az [email protected] címen.

Szigetelést kapott a békéscsabai idősklub épülete

Külső hőszigetelést kapott a Deák utcai idősklub épülete – írta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a Facebook-oldalán. Hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően várhatóan jelentős mennyiségű energiát takaríthatnak meg a szebbé és komfortosabbá vált intézményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában