Hagyomány

2023.12.31. 17:54

Csergetéssel búcsúztatták az óévet, és űzték el a rosszat Békéscsabán - galériával, videóval

Több száz érdeklődő részvételével tartottak Óévbúcsúztató csergetést vasárnap délben Békéscsaba főterén.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Adam

Mucsi Pál hagyományőrző, az esemény egyik szervezője hírportálunknak elmondta, 2017-ben barátjuk, Szőke Péter vezetésével szervezték meg először a programot, és semmiképpen nem akarták, hogy a hagyományok elvesszenek.

– A Nógrádi Csilla által koordinált lovas hölgyekkel közösen úgy döntöttünk, hogy mindenképpen tartsuk meg idén is a csergetést, ahogy csatlakoztak hozzánk a Békés Vármegyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai is – fogalmazott az egyébként mezőkovácsházi Mucsi Pál, akitől megtudtuk, hogy a helyből, illetve a környékből számos hagyományőrző jött el népi viseletben, hogy éltesse a tradíciókat.

A résztvevők, illetve a sok száz érdeklődő az esemény keretében a Korzó térről Békéscsaba főterére, a városháza elé vonultak Mucsi Pál és Puju János vezetésével. Már utóbbi helyszínen, a déli harangszó előtt a Békés Vármegyei Károlyi Huszár- és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai sortüzet adtak le, majd az óévhez kapcsolódva 23-szor csergettek a hagyományőrzők. A déli harangszót követően ismét megszólalt a sortűz, és már az új esztendőre utalva, 24 csergetés következett. 

Nógrádi Csilla, a lovas csapat vezetője elmondta, a visszajelzések szerint már hiányozna Békéscsabáról ez a program.

– A város mi vagyunk, akik kitöltik Békéscsabát, akik igyekeznek programokkal megtölteni a mindennapokat. Ezért sem maradhatott el az esemény – fogalmazott. Csilla mellett Botos Kata, Duna Xénia, Kucsera Noémi és Szabó Zsófi képviselte a lovasokat a rendezvényen.

A tradíciókról érdemes tudni, hogy a csergetés szokása korábban a pásztorok hagyománykörébe tartozott, bajelhárító, bőség- és szerencsekívánó jellegű volt. Az ostorpattogtatás a gonosz erőket volt hivatott elűzni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában