Egészségfejlesztési terv

2024.01.08. 07:05

Arról is megkérdezték a csabaiakat, mennyit cigiznek, isznak

Elfogadta a városi közgyűlés a nemrég tartott ülésén a békéscsabai járás 2028-ig szóló egészségfejlesztési tervét.

Licska Balázs

A válaszolók háromnegyede legalább alkalomszerűen fogyaszt alkoholt.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az összességében 130 oldalas dokumentumban arról is írtak többek között, hogy az elmúlt időszakban készítettek egy felmérést, a kérdésekre több mint 1600-an válaszoltak.

A kitöltők fontosnak ítélték az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a dohányzás és a drogfogyasztás kerülését, a mértékkel történő alkoholfogyasztást, a szűrővizsgálatokon való részvételt. A válaszadók ötöde mondta azt, hogy rendszeresen cigarettázik, háromnegyede legalább alkalomszerűen fogyaszt alkoholt. Több mint 92 százalékuk nem drogozik és nem is próbálta ki. A kitöltők több mint fele naponta háromszor, negyede ötször étkezik, ötödénél a rendszertelenség a jellemző. A válaszadók negyede sportol rendszeresen, harmada-harmada pedig nem vagy ritkán.

Az ülésen dr. Juhász István tanácsnok azt hangsúlyozta, hogy tudományos igényességű munka került a grémium elé; míg dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy mozgással, egészséges táplálkozással, a dohányzás és az alkohol elhagyásával éveket lehet nyerni. Úgy véli, ez sokszor nem pénz, hanem hozzáállás kérdése, tehát szervezett tájékoztatással sokat léphetnének előre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában