Sajtótájékoztatók

2023.12.15. 11:59

Nem tudtak új csabai alpolgármestert választani: így látják a döntéshozók

Eltérően vélekedtek a városvezetők, képviselők pénteki sajtótájékoztatójukon arról, miért nem sikerült a csütörtöki közgyűlésen új alpolgármestert választani. Szarvas Péter polgármester szerint a szavazás titkos volt, hogy ki miként voksolt, nem lehet ismertetni. A Fidesz csalódottan vette tudomásul a döntést, a Szövetség Békéscsabáért úgy véli, színjáték zajlik.

Licska Balázs

Bár Paláncz György tanácsnokot (Fidesz-KDNP) jelölték alpolgármesternek, nem kapta meg a szükséges kilenc szavazatot. Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) Paláncz György tanácsnokot (Fidesz-KDNP) jelölte alpolgármesternek a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. A grémium zárt ülésen tárgyalta az ügyet, majd titkos szavazással döntött. A személyi javaslat nem kapta meg a szükséges kilenc szavazatot. Úgy tudni, hogy sem a városvezető, sem a Hajrá Békéscsaba-frakció, amelynek tagja, nem szavazta meg a saját javaslatát, és ezen múlott.

Szarvas Péter polgármester pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: azért javasolta Paláncz Györgyöt alpolgármesternek, mert jó munkakapcsolatot alakított ki vele, és szerinte a tanácsnok a döntéseknél jó álláspontokra helyezkedik. A felvetésre, hogy ennek ellenére miért nem szavazta meg, annyit mondott: a szavazás titkos volt, ami mindenkire vonatkozik, tehát szerinte azt, hogy ki miként voksolt, nem lehet ismertetni.

A városi közgyűlés szervezeti és működési szabályzata szerint három alpolgármestert kell választania a békéscsabai grémiumnak, és a fideszes Hanó Miklós halála miatt jelenleg csak kettő van. Ugyanakkor szerinte a jogszabályban nincs határidő megszabva, tehát az önkormányzat nincs mulasztásban a harmadik alpolgármester megválasztása kapcsán.

A Fidesz-frakció nevében Opauszki Zoltán tanácsnok azt mondta: ugyan a szavazás eredménye nem publikus, a frakció valamennyi tagja felhatalmazta, hogy ismertesse a voksaikat. Mind a hat fideszes támogatta Paláncz György megválasztását, és tudomásuk szerint a Szövetség Békéscsabáért-frakció két tagja is támogató szavazatot adott le. Mivel 16-an voltak az ülésen, ez azt jelenti, hogy nyolcan nem támogatták Paláncz György alpolgármesterré választását.

A Fidesz-frakció mélységes sajnálattal, csalódottsággal vette tudomásul a döntést – folytatta. Kiemelte, ugyanolyan együttműködési készséggel vesznek részt ezt követően is a közgyűlésben, mint eddig, hiszen a városért dolgoznak, erre tették le az esküt. A szervezeti és működési szabályzat szerint van hiányosság a rendszerben, amit kezelni kell, csak két alpolgármester van továbbra is a három helyett. Ebben szerinte a polgármesternek van feladata, hiszen ő jelölhet.

A Szövetség Békéscsabáért-frakció tagjai, Miklós Attila és Fülöp Csaba szerint színjáték zajlott az alpolgármester-választás kapcsán. Mint mondták, méltatlan a városi közgyűléshez és az önkormányzatisághoz a helyzet, és Paláncz György tanácsnok elleni támadásként értékelik azt, hogy úgy jelölték, hogy aztán nem támogatták. Úgy vélik, mindez Szarvas Péter polgármester felelőssége, az ő joga a jelölés, majd az ő feladata a többség biztosítása is. Kiemelték: ezzel az ügy nem zárult le, hiszen a szervezeti és működési szabályzat szerinti működés nem állt helyre.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában