Kiszolgáltatottság helyett önálló élet

2023.12.22. 18:04

Támogatott lakhatást alakított ki a Mécses egyesület Békéscsabán és Berényben

A Békés megyében 23 éve működő Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete 1,186 milliárd forint értékben nyert pályázati forrást támogatott lakhatásra. A projekt keretében átadták Békéscsabán, a Deák utca 20., a Puskin utca 11. és Vandháti út 31. szám alatt kialakított három támogatott lakhatást nyújtó otthont, valamint Mezőberényben az Árpád utca 5., Árpád utca 8. és Petőfi utca 52. alatt szintén három támogatott lakhatást nyújtó otthont.

Papp Gábor

A napokban tartott karácsonyi ünnepség keretében történt meg az átadás.

Fotó: Facebook/Mécses Egyesület

A projekt keretében a Mécses Szolgáló Közösség Egyesülete által megvalósított beruházások révén szerdán karácsonyi ünnepség keretében adták át a hat támogatott lakhatást nyújtó házat, amelyekben fogyatékossággal élők és pszichiátriai betegek találnak otthonra. Negyven ember részére három házat Békéscsabán és három házat Mezőberényben alakítottak ki. A házak akadálymentesen megközelíthetőek, duplakomfortosak, energetikailag korszerűsítettek, továbbá napelemekkel ellátottak. A házakban egy- és kétágyas szobákat alakítottak ki, ahol a lakók saját elképzeléseik szerint alakíthatják ki életterüket.

Az ünnepségen a támogatott lakhatásba érkező fiatalok és családjaik is részt vettek. A lakók napközben a Kőszikla Alapszolgáltatási Központban napközbeni gondozásban, foglalkoztatásban és egyéb szakmai segítő szolgáltatásban részesülnek, az ezt segítő alapszolgáltatási központot már idén októberben átadták. A központban egy különleges helyiséget is kialakítottak, egy snoezelen szobát, ami innovatív elemnek számít a szociális ellátásban, továbbá helyet kaptak még terápiás-, beteg-, vendég- és pihenőszobák is. A pályázatnak köszönhetően a támogató szolgálat járműparkja két, egyenként 9 fős elektromos kisbusszal bővült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában