Többletvíz elvezetés

2023.12.15. 18:27

Hét szakaszon van belvízvédelmi készültség Békés vármegyében

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, melyek a Berettyó és a Sebes-Körös kivételével várhatóan készültségi szint alatt vonulnak le – tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Papp Gábor

Belvíz helyzet Mezőberényben

Fotó: Bencsik Adam

A Berettyó folyón a 12.07-es árvízvédelmi szakaszon december 16-án 6 órától elsőfokú készültséget rendelnek el.

Az árhullámok következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végzik, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetik el.

Jelenleg a KÖVIZIG hét belvízvédelmi szakaszán van elsőfokú készültség érvényben: a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

Pénteken 18 órától a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon II. fokú készültséget rendelnek el.

Pénteken összesen 30 szivattyútelep üzemel a KÖVIZIG területén. A szerdán átemelt víz mennyisége 702 ezer köbméter volt. A periódus kezdete, november 27-e óta összesen 4 933 ezer köbméter vizet emeltünk át. Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában