Mézfesztivál

2023.12.09. 14:38

Folytatódott Gyulán az édes imázsépítés

Méhészeti vásárral, faültetéssel és szakmai programokkal folytatódik szombaton a XIV. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál a fürdővárosban.

Papp Gábor

Dr. Takács Árpád: a fesztivál „édes imázsépítés” is egyben, amely nem csak Magyarországon, hanem a határon túlra is elviszi Gyula és Békés vármegye hírnevét

Fotó: Für Henrik

Az eseményeket megnyitó beszédében dr. Takács Árpád, Békés vármegyei főispánja elmondta, az ország legnívósabb és egyik legnagyobb méhészszakmai és mézseregszemléjét rendezi meg az ország ágazatban dolgozó második legnagyobb tagszervezete, a Göndöcs Benedek Békés Megyei Méhész Egyesület. 

Mint kiemelte, egy ilyen fesztivál örömünnep és számvetés is egyben. 

– Amellett, hogy a rendezvényen valamennyi korosztály, a gyerekek és a felnőttek egyaránt sokoldalú ismeretterjesztésen vehetnek részt, kiállítás és vásár is színesíti a programot  – hangsúlyozta dr. Takács Árpád. Kifejtette ugyanakkor, az idei év nem volt tejjel-mézzel folyó Kánaán a méhészek számára, tavasszal az akácot komolyan károsította a fagy, és a repcetermés sem volt túl rózsás. Emellett a méhész szakmát értékesítési válság is sújtja, hiszen a hordós kiszerelésű kiváló magyar vegyes mézért a felvásárlók a 10-11 évvel ezelőtti árakat adtak, amit tetézett a vámmentes, kétes eredetű és tisztaságú ukrán méz behozatala is az unió országaiba.

– Mindezek ellenére, ezekkel együtt az egyesület folytatta szorgalmas, kitartó, elkötelezett és céltudatos munkáját, és ismét megrendezte a fesztivált, aminek köszönhetően Gyula városa a hétvégére a méz fővárosává vált – fogalmazott, majd kiemelte a méznek, a méhészetnek a mindennapokban, a gasztronómiában, a gyógyászatban betöltött fontos szerepét. Elmondta, a szakma méltán elismert Békésben is: hat méhész egyesület, 1233 méhész dolgozik 68 ezer 250 méhcsaláddal a vármegyében.

– A fesztivál „édes imázsépítés” is egyben, amely nem csak Magyarországon, hanem a határon túlra is elviszi Gyula és Békés vármegye hírnevét – folytatta a gondolatot. Kitért a méhészek által folytatott népszerűsítő és karitatív munkára, így az óvodások és általános iskolások körében megvalósított Mézes reggelikre, illetve a szociális intézményekbe eljuttatott adományokra.

A szervezők által életre hívott Az év kiváló magyar méze versengés kapcsán elmondta, 140 méhészetből 398 minta érkezett a megmérettetésre, ami jó jelzi annak elismertségét.

Ezt követően számos szakmai előadás következett a rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában