A hét embere

2023.12.18. 06:30

A piramis csúcsára juttatta a karikást

Békéscsaba A karikás ostor a magyar népművészet kiemelkedő értékeként, a pásztorélet jeles hagyatékaként még 2021-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ez a békéscsabai Szőke Péternek köszönhető. Akkor a Covid miatt nem tudták a díjakat átadni, ezt a minap pótolták Kecskeméten. Neki, illetve az általa vezetett Guzsalyas Egyesületnek köszönhető az is, hogy a cifraszűr szintén hungarikum lett. Lapunknál Szőke Péter a hét embere.

Nyemcsok László

Szőke Péter a Hungarikum-díjat és a díjhoz járó elismerő díszoklevelet is átvette dr. Nagy István agrárminisztertől Kecskeméten

– Nem mindennapi, hogy hiva­tásos határőrből valaki karikásostor-készítő népi iparművész lesz. Hogyan történt? 
– Középiskolai történelemtanáromnak, Nagy Lászlónak köszönhetően kerültem az íjászatba, majd a lovas íjászatba még Gyulán. Ezt műveltem utána is, majd már 1996-ban egy társasággal úgy döntöttünk, hogy kiutazunk az Uralba, és onnan lóháton jövünk haza. Végül én nem mentem, de a hazai, töki felkészülésen részt vettem. A töki Patkós Csárdában látott csikósbemutatók vonzottak be ebbe a világba. 

– Úgy tudom, azért egy rossz ostor is kellett ahhoz, hogy a vonzalomból karikáskészítés és -használat legyen. Ennek mi a története? 
– Kaptam egy 1921-es karikást, de a fonás része már szétbomlott. 1998-ban a feleségemmel a Hortobágyra mentünk, és Szabó Gábor hortobágyi csikós házában kötöttünk ki. Rendbe hozta a karikást, én pedig megkérdeztem tőle, elfogadna-e tanítványnak. Igennel válaszolt, és elmondta, milyen anyagokat kell beszereznem. Egy év múlva tértem vissza hozzá, a megvásárolt anyagokkal. Szabó Gábor útmutatása szerint egy nap alatt elkészítettem az első karikásomat. Innen már ment minden, mint a karikacsapás. 

– Egészen addig, hogy hunga­rikum lett a karikás ostor. Mi vezetett ahhoz, hogy felterjessze a hungarikumok közé? 
– Harangozó Imre néprajzkutatóval kutatásaink során felfigyeltünk arra, hogy hajdanán Dobozon, Nagygyanté-Orosipusztán, Geszt környékén is készítettek a pásztorok karikást, de nem olyat, mint a hortobágyi, hanem díszesebbet, amit cifraostornak hívtak. Mi a kis-sárréti nevet adtuk ezeknek a pásztoreszközöknek. A hortobágyi karikás már a Magyar Értéktárban szerepelt, de megegyeztünk a felterjesztőjével, hogy foglaljuk egybe ezeket a pásztorok által készített mesteri alkotásokat, és karikás ostorként terjesszem fel a Hungarikumok Gyűjteményébe. Kitartó munkával elkészítettem a javaslatot, és a bizottság befogadta a piramis csúcsára a karikás ostort. 

– Ettől kapott kedvet, hogy a cifraszűrrel is pályázzon? 
– A cifraszűrrel való találkozásomnak is megvan a maga története, és ez konkrétan az útlevélkezelői munkámhoz kötődik. Bárány Ferenc – aki sajnos már elhunyt – érkezett Erdélyből haza, egy nagy bőrönddel. Megnéztük a tartalmát, és cifraszűröket találtunk benne. Ettől kezdve kattantam rá a népművészet eme remekére, vettem is egyet. A karikás ostor hungarikummá nyilvánítása után fogtam bele a magyar cifraszűr felterjesztésének megírásába, amit el is fogadott a Hungarikum Bizottság. A magyar cifraszűrnek járó Hungarikum díjat jövő tavasszal vehetjük át. Később, az Agrárminisztériumhoz nyújtott be pályázatot a Guzsalyas Egyesület nyolc cifraszűr elkészítésére, és eredménnyel jártunk. 

– Három a magyar igazság, és azt hallottam, nem is áll le két hungarikumnál. 
– A magyar nyereg hunga­rikumok közé beemelése a következő célom, célunk, de itt még az út elején járunk. Ugyanakkor felvértezettek vagyunk az előző felterjesztések tapasztalataival, és remélem, sikerrel járunk. Addig azonban még sok munka vár ránk. 
 

Névjegy

Szőke Péter 1970-ben született Gyulán, Békéscsabára nősült, 25 éve itt él családjával. Gyulán járt általános és középiskolába, mezőgazdasági gépészként végzett, egyben leérettségizett. Fényképész és autóvillamossági műszerész is, ahogy mondta, az izzókat ki tudja cserélni. 1992-ben szerelt fel hivatásosként a határ­őrséghez, a gyulai határ­átkelőn dolgozott útlevélkezelőként. 1998-ban készítette első karikás ostorát a Hortobágyon, majd a cifraszűrök világába is beleásta magát. 2016-ban lett népi iparművész. Nős, felesége, Ildikó ékszerész, Fanni lányuk grafikusnak tanul, Luca Hanna 7. osztályos általános iskolás. Szőke Péter hobbija a természet- és madárfotózás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában