Emlékezetes cikkeink

2023.12.31. 11:35

A kétegyházi kislányért mindenki összefogott

Sorozatunkban újságíróink emlékeznek vissza a 2023-ban számukra legemlékezetesebb, legmeghatóbb cikkre. Nagy Szilviát a legjobban egy kétegyházi kislány, Szabó Zsófi sorsa hatotta meg.

dr. Nagy Szilvia

Zsófi és édesanyja.

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Az esztendő egyik legmeghatóbb általam megírt cikke a kétegyházi Szabó Zsófi javára megrendezett örömfutásról szólt. Nemcsak az Innovatív Kutatás-fejlesztés az Egészségügyért Alapítvány,  Békés Vármegye Önkormányzata és a kétegyházi önkormányzat fogott össze, az egész település a ritka genetikai betegségben szenvedő, háromesztendős kislány mellé állt. 

Szeptember 24-én vasárnap a sport és az élet szeretete állt a középpontban Kétegyházán. A futók kétszáz méteres, másfél-, öt- és tízkilométeres távon indultak, a nevezési díjakból befolyt összeg pedig Zsófihoz került. Segédkezett sok civil, a családi egyesület, a román-magyar egyesület, sőt a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdaköre  is. Összesen 730 ezer forint, azaz közel négyhavi kezelés költsége gyűlt össze a nevezésekből és az adományokból.

Zsófi az úgynevezett Pierpont-szindrómában szenved, ami az egyik legritkább genetikai betegség, a világon mindössze tíz gyermeket érint a kétegyházi kislányon kívül. Az orvosok azt mondták, Zsófi nagy valószínűséggel nem fog beszélni, de a járást megtanulhatja. A kislány több egészségügyi problémával is küzd: gyengébb a szeme, jobb fülére közepesen halláscsökkent, van gond a szívével, az emésztésével, a lábát is műtötték. Három hónapos kora óta kap fejlesztéseket. Szülei kéthavonta viszik a budapesti Apróka Fejlesztőházba, ahol intenzív terápiát fizetnek, a többi fejlesztést pedig Békésen és Békéscsabán oldják meg heti rendszerességgel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában