Találkozó

2023.11.15. 10:13

Sarkadra látogatott és elbúcsúzott a gyulai román főkonzul

A napokban Sarkadra látogatott a gyulai román főkonzul, Florin Vasiloni Trandafir, akit – valamint a vele érkező gyulai ortodox egyházi vezetőket – a városházán Sarkad vezetése, dr. Mokán István polgármester, Mester Judit Ibolya alpolgármester és dr. Pintér Magdolna jegyző, illetve a helyi román nemzetiségi önkormányzat vezetői fogadták.

Licska Balázs

A találkozón közös célként fogalmazták meg a kétoldalú kapcsolatok erősítését. Fotó: Sarkad

A találkozón a diplomata és a városvezető is közös célként fogalmazta meg a kétoldalú kapcsolatok további erősítését, illetve az együttműködés további lehetőségeinek feltárását, különös tekintettel a román-magyar határon átnyúló együttműködési program lehetőségeire. Ennek kapcsán dr. Mokán István polgármester bemutatta a folyamatban lévő fontosabb önkormányzati beruházásokat, és külön kitért a határon átnyúló, megvalósítás alatt álló és tervezett fejlesztésekre.

A gyulai román főkonzul kiemelte, hogy a sarkadi városvezetés jó partnerének tekinti a helyi román nemzetiségi önkormányzatot, segíti és megbecsüli a Sarkadon élő román közösséget. Kitért arra is, hogy igen látványosan fejlődik a város.

A mostani egyeztetés a búcsúról is szólt, ugyanis Florin Vasiloni Trandafir tízéves mandátumának lejárta miatt a napokban búcsúzik gyulai állomáshelyétől, diplomáciai tevékenységét Szegeden, az ott működő román konzulátus vezetésével folytatja. Ennek kapcsán dr. Mokán István polgármester megköszönte a román diplomatának az elmúlt egy évtizedben tanúsított kiváló együttműködést és a személyes barátságot, valamint az önkormányzat nevében egy ajándékot is átadott Florin Vasiloni Trandafirnak.

A megbeszélést követően Florin Vasiloni Trandafir és dr. Mokán István kilátogattak a Szigeti temetőbe, ahol mindenszentek napja alkalmából egyházi szertartás mellett hajtottak fejet az ott eltemetett katonák sírjainál, majd a román nemzetiségi önkormányzat tagjaival, valamint egyházi vezetőkkel közösen elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait a román és magyar hősi halottak nyughelyénél.

Ezt követően dr. Mokán István polgármester, Mester Judit Ibolya alpolgármester, dr. Pintér Magdolna jegyző és Csepreghy Mátyás városmenedzser a Körösháti temetőben szintén koszorút helyeztek el az ott található 1848/49-es, valamint első és második világháborús magyar katonasírokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában