Körös-Maros Nemzeti Park

2023.11.02. 17:41

Pirók üsző született a kardoskúti gulyába

Megkezdődött a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó telepén. Október 30-án, hétfőn reggel megérkezett az első kisborjú.

Csete Ilona

A borjú és szülője elkülönítőbe kerültek

Fotó: Lengyel György

A pirók színű, egészséges üsző a legelőn jött a világra, a tehéngulya ugyanis még ezekben a napokban is kijár a telep környéki gyepekre. Anyja egy fiatal tehén, akinek ez az első borja. A borjú és szülője a téli szálláson az elkülönítőbe, nyugodt körülmények közé került. 

A szürke marhák ellési szezonja rendszerint november elején kezdődik, s a legtöbb borjú november végén, december elején jön a világra. A KMNPI Sóstói Állattartó telepén ebben az ellési szezonban mintegy kétszáz borjú megérkeztét várják. 

A szakemberek hírportálunknak elmondták, a magyar szürke szarvasmarhák utódai világos pirók, pirók vagy sötét pirók színben jönnek a világra, és hat hónapos korukra érik el a sokak által ismert, felnőtt, szürkés színezetüket. 

Nyugodt körülmények közé került. Fotó: Lengyel György


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában