Emlékkiállítás

2023.11.21. 19:45

Megérkeztek Gyulára Benczúr Gyula különleges alkotásai – videóval

Megérkeztek a csütörtökön nyíló Benczúr Gyula Emlékkiállítás képei a gyulai Kohán Képtárba kedden délután. A tárlaton a magyar történelmi és arcképfestészet kiemelkedő mesterének összesen 31 alkotásával és 16 személyes tárgyával találkozhatnak majd az érdeklődők.

Papp Gábor

Madár Ximena művészettörténész és Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője

Fotó: Für Henrik

Madár Ximena művészettörténész elmondta, a nyíregyházi Jósa András Múzeum Benczúr-anyagának színe-javát tekinthetik meg a látogatók a Kohán Képtárban. 

– A nyíregyházi múzeumban egy állandó emlékkiállításunk van, amellyel tisztelgünk Benczúr Gyula előtt – tette hozzá a szakember. – Ennek az emlékkiállításnak az anyagát kibővítettük a festő rajzaival és személyes jellegű tárgyaival. Így az alkotó munkásságának egy nagyobb szeletét mutatjuk be a Jósa András Múzeum anyagának segítségével Gyulán.

A művészettörténész kiemelte, a festmények java részét portrék, ezen belül is a reprezentatív portrék alkotják.

– Megtekinthető lesz például gróf Károlyi Gyula és felesége a portréja, illetve Benczúr közvetlen környezetéből is láthatnak majd portrékat – részletezte a szakember, aki kiemelte a mitológiai és történelmi jellegű ábrázolásokat is. Példaként említette a Patrona Hungariae, valamint a Kun László halála című alkotásokat. Benczúr Gyula rajzművészete is megelevenedik majd a tárlaton.

Madár Ximena különösen érdekesnek nevezte, hogy Benczúr gyerekkori rajzaiból is láthatnak majd néhányat az érdeklődők. Öt-hatéves, illetve 12 éves kora körül készült rajzot egyaránt kiállítanak, de fiatalkori, akadémiai stúdiumaiból is megjelenik munkája.

Kérdésünkre kifejtette, Benczúr Gyula talentuma már 2-3 éves korábban megmutatkozott, érezhető volt, hogy kifejezetten tehetséges a rajzolásban, ami később csak erősödött. Egyre több időt töltött rajzolással, ha más nem volt, akkor a család visszaemlékezései szerint krétával rajzolt a padlóra, a falakra, a bútorokra. Viszonylag korán, már a reálgimnáziumban eldöntötte, hogy festőművész lesz annak ellenére, hogy az édesapja inkább mérnöki pályára szánta. 

FH_6260
Nyíregyházáról hozták a kiállítás anyagát. Fotó: Für Henrik

A személyes tárgyak is nagyon érdekesek. Festőpaletta, festőbot, a művész festőállványa, rajzolószéke, írópultja és egy teljes ülőgarnitúra is része lesz a kiállításnak. Emellett a látogatók megnézhetik azt a díszoklevelet is, amelyet 1909-ben Nyíregyháza képviselő-testülete adományozott a festőnek. 

Az egykori személyes bútorok kisebb szalon hangulatát keltik. A művészettörténész külön kiemelte a festő intarziás berakású, fiókokkal ellátott rajzszékét, amelyen több száz vázlat, tanulmány készülhetett egykor.

A Kohán Képtár időszaki kiállítóterében 14 olajfestménnyel, 17 grafikával és 16 személyes tárggyal találkozhatnak az érdeklődők. A tárlat biztosítási értéke 79 millió 10 ezer forint; ebből a festmények 71 millió forintot meghaladó értéket képviselnek.

A kiállítást Madár Ximena művészettörténész nyitja meg november 23-án, csütörtökön 17 órakor. A tárlat 2024. március 3-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában