Reformáció Emléknapja

2023.11.01. 10:01

Közös reformációi istentiszteletet tartottak Békéscsabán

Békéscsabán együtt ünnepelték meg a Reformáció Emléknapját a helyi református, evangélikus és baptista hívek. Az Evangélikus Nagytemplomban zajló istentiszteleten igehirdetésében Marti Mikós református lelkész arról beszélt, hogy az 500 éve elindított reformáció nem csupán hitújítást, hanem egyben életújítást is hozott.

Szegfű Katalin

A liturgiát Verasztó János evangélikus lelkész vezette.

Fotó: Szegfű Katalin

Az istentisztelet a reformátor Luther Márton ismert énekével, a reformáció himnuszának is tartott „Erős Vár a Mi Istenünk” című énekkel kezdődött. A liturgiát Verasztó János evangélikus lelkész vezette. Az igehirdetés szolgálatát Marti Miklós református lelkész látta el, aki többek között a reformáció mibenlétéről és hatásairól, a protestáns hitvallás lényegéről beszélt. A megreformált egyházak híveinek hite Jézus Krisztuson nyugszik, ő áll a középpontban és a vele való kapcsolat a leglényegesebb – fogalmazott.

– Jézus Krisztus azért jött, azért akar életünk részévé lenni, életünk alapjává válni, hogy a Vádlóval szembe tudjunk nézni és tudjuk kimondani élő hittel, hogy Jézus Krisztus nevében minden térd meghajol, nemcsak a mennyieké, nemcsak a földieké, hanem a földalattiké is. Azért jött, hogy amikor küzdünk a kihívásokkal, az élet energiáiért küzdünk, akkor ne a vesztes oldalon álljunk. Mert ő győztes, Király. Legyőzte a halált és nekünk is ezt a győzelmet akarja adni. Ez ad erőt a jelenhez és reménységet a jövőhöz – mondta el igehirdetésében Marti Miklós.

Az Evangélikus Nagytemplomban megjelent hívek azért imádkoztak, hogy a több mint 500 éve elindított hitmegújítás a világon élő keresztények számára is életmegújítást jelentsen, hogy tudják letenni és elengedni a múltat, kapjanak erőt a jelenhez és reménységet a jövőhöz.

Az istentiszteleten a Kutyejné Ablonczy Katalin karnagy vezényelte Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar szolgált néhány énekkel, közreműködött Alföldi Csaba orgonista-kántor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában