„Szenvedélyünk az egészség”

2023.11.21. 17:45

Ittas, sérült kollégiumi szobatársnak is nyújtottak elsősegélyt Békéscsabán - videóval

Kedden immár huszonkilencedik alkalommal rendezte meg a „Szenvedélyünk az egészség” városi vetélkedőt a Csabagyöngye Kulturális Központban a Védőnői Szolgálat. A játékos megmérettetésen huszonhárom csapat indult, több mint hatvan középiskolás versenyzett öt állomáson.

dr. Nagy Szilvia

Ittas szobatársat kellett elsősegélyben részesíteni

Fotó: Für Henrik

Dr. Sárosi Tamás Békés vármegyei tisztfőorvos megnyitójában hangsúlyozta,  az egészség az, amiből csak egy van, minden mást cserélgethetünk. Akkor érezzük fontosságát, amikor baj történik, amikor segítségre szorulunk. Ezért fontos tudatosnak lenni, törődni vele, megőrizni, megelőzni károsodását.

A versenyzők a főbb helyszíneken pontokat gyűjtöttek, a többi, úgynevezett időtöltő állomáson játékos feladatokat kaptak, fontos információkat gyűjthettek, szakemberekkel beszélgethettek.

Szenti Zoltánné városi szolgálatvezető védőnő elmondta, amikor napjainkban a fiataloknak beszélnek egészséges életmódról a szakemberek, már nem arról van szó, hányszor mossanak fogat, mennyi testmozgást végezzenek hetente. Olyan súlyos kérdéseket kell érinteni, mint a lelki egészség, a drogfogyasztás, az internethasználat veszélyei, a játékszenvedély.

A verseny főbb állomásain pontokat gyűjtöttek a csapatok. Egy szituációs játék során például ittas, fej- és karsérülést szenvedett kollégiumi szobatársnak kellett segítséget nyújtani, szakszerűen kikérdezni, mentőt hívni hozzá, sebét bekötözni. A rendőrség Activity-re invitálta a résztvevőket, akiknek olyan fogalmakat kellett „előadniuk”, mint számítógépes játék, közösségi média, segítségkérés. A fiatalok hallhattak a mostanában népszerű elfbar és snüssz veszélyeiről, a dohányzás egészségügyi következményeiről. Ügyességi és kreatív feladatokat is kaptak, a Velem Lehet Beszélgetni kezdeményezés standjánál lehetőségük volt a kapcsolódásra, a személyes kapcsolatteremtésre. Változatos tájékoztatást adtak nekik a Békés Mérték Egyesület, a családsegítő szolgálat, valamint a vámegyei kormányhivatal munkatársai is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában