Békés vármegye

2023.11.11. 14:11

Gyertyagyújtással emlékeztek a fegyverletételre Békéscsabán

Csendes gyertyagyújtásra hívta az emlékezőket 11. hónap 11-én, szombaton, 11 óra 11 percre a Szent György Lovagrend Békés Vármegyei Priorátusa a 101-esek emlékoszlopához.

Vásári Erzsébet

Szent György Lovagrend

Forrás: A szerző felvétele

A dátumnak és az időpontnak pedig komoly jelentősége van, hiszen 105 évvel ezelőtt épp ebben az órában és percben ért véget az első világháború, ezen évforduló alkalmából helyeztek el koszorút és gyújtottak mécseseket a jelenlévők.

Ugrai Gábor, a lovagrand békéscsabai priorátusának lovagja elárulta, rendjüket I. Károly király alapította az 1300-as években. Hozzátette, ez egy gyakorlatilag jogfolytonos lovagrend, ami azt jelenti, hogy sosem számolták fel, még a kommunizmus időszakában sem. Ráadásul egy világi alapításúról van szó, melynek tagjai a kezdetekben a király testőrségét látták el, és a Szent Koronára vigyáztak.

A lovagrend tehát most is létezik. Manapság pedig a feladataik közé tartozik többek között a lovagias viselkedés, a segítségnyújtás, például az ukrajnai háború elől menekülőknek – ennek keretében gyerekeket fogadtak Békéscsabán és gyűjtéseket szerveztek nekik – , továbbá kapcsolatot ápolnak a határon túli magyar közösségekkel, valamint előadásokat tartanak. Ugrai Gábor említette még a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat, amit szintén a Szent György Lovagrend szervez.

Hozzátette, a 101-esek emlékoszlopánál pedig azért gyűltek össze ebben a meghatározott időpontban, hogy megemlékezzenek mindazokról, akik életüket vesztették az első világháborúban. A nyugati fronton 11. hónap 11-én, 11 óra 11 perckor ért véget a háború, így ezt tekintjük az első világháború végének is. A gyakorlatban ez úgy valósult meg, hogy a német hadsereg rájött, nem tudja folytatni a a harcokat, és tárgyalásokat kezdeményezett a francia-angol csapatokkal, és egy francia erdő mélyén egy vasúti kocsiban ültek le tárgyalni a három nemzet katonái. Megegyeztek abban, hogy fegyverszünettel és békekötéssel véget ér a háború, ám ezt nem olyan könnyű több százezer ember felé közvetíteni, ezért választották ezt a 11-es számmal teli időpontot. Ez ugyanis egy könnyen megjegyezhető üzenet, amit egyszerűbb volt eljuttatni a frontokra.

Ugrai Gábortól megtudtuk, a sors furcsa fintora, hogy a fegyverletétel előtt két perccel egy német származású amerikai katona elindult felfegyverkezve a német vonalak felé, és lelőtték. Hozzátette, a történészek beszámolója szerint az említett katona tudhatta, hogy perceken belül véget ér a háború, viszont magánéleti problémái voltak, ezért akart ilyen formában véget vetni az életének.

Végül Ugrai Gábor a megemlékezésre visszatérve elmondta, azért hozott magával pipacsot, mert angolszász vidékeken ezzel a virággal emlékeznek az elhunyt katonákra. Hozzátette, ha valaki napjainkban egy angol focimeccset néz, ott is láthatja, hogy a focisták mezén pipacs van, mert így emlékeznek saját katonáikra. A megemlékezésen elhangzott, hogy a békéscsabai katonák 105 évvel ezelőtt november 16-án értek haza a településre, ennek apropóján november 16-án, csütörtökön egy újabb megemlékezés lesz, katonai eskütétellel egybekötve a Szent István téren és a 101-esek emlékoszlopánál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában