Békéscsabai Tankerületi Központ

2023.11.20. 12:57

Ezerötszáz notebookot osztanak ki a békéscsabai tankerület iskoláiban

Összesen 1506 eszközt osztanak ki a napokban a Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben, általános és középiskolákban egyaránt. A kiszállítások a közelmúltban indultak, és december 15-ig minden regisztrált tanuló megkapja a notebookját – ismertették a Békéscsabai Tankerületi Központnál, hozzátéve, hogy a laptopok kiadására egy, a Klebelsberg Központ által megvalósított projekt ad lehetőséget.

Licska Balázs

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

A pedagógusok tavaly tavasszal kaptak notebookokat, most és a jövőben a tervek szerint a diákok számára biztosítanak eszközöket. Hangsúlyozták: mindenki kap notebookot, aki azt megigényli.

Ennek első feltétele az volt, hogy az úgynevezett KRÉTA felületén regisztráltak a pedagógusok, valamint a tanulók szülei, törvényes képviselői, és elfogadták a projekt általános szerződési feltételeit és az általános adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

A diákok szülei, törvényes képviselői kezességet vállalnak a notebookra. Ha a tanuló az általános iskolából, gimnáziumból elballag, esetleg a tanulói jogviszonya más módon megszűnik, akkor azt vissza kell adnia az intézmény számára. A pedagógusoknak pedig egy 30 órás, távoktatási formában megvalósuló digitális kompetenciafejlesztő továbbképzésen kell részt venniük, hogy a munkájukhoz biztosított notebookot használhassák. Ha a jogviszonyuk megszűnik a jelenlegi munkáltatójukkal vagy nem végzik el a képzést, akkor az eszközt vissza kell adniuk. A laptop nem rendeltetésszerű használatából fakadó károkért teljeskörűen felelnek.

A Békéscsabai Tankerületi Központnál elmondták, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett, tantermen kívüli digitális munkarend során megélt tapasztalatok rámutattak arra, hogy a tanulók jelentős része azért nem tudott megfelelő módon részt venni ebben a munkarendben, mert nem rendelkezett saját eszközzel, esetleg az eszköze nem volt megfelelő, például nem volt kamerája.

– Azért, hogy az intézményi digitális infrastruktúra megfelelő számú tanulói eszközzel rendelkezzen, olyan hordozható számítógépekből álló eszközparkot kell kialakítani, amely a tanulók személyes oktatási igényeit is szolgálja – ecsetelték. Így biztosítható, hogy a diákok a tanórákon és a tanórán kívül is aktív részvevők lehessenek.

A felmenő rendszerű eszközkiosztás eredményeként – minden évben az 5. és 9. évfolyam tanulói kapnak – a projekt zárásáig, 2025. december 31-ig valamennyi 5–12. évfolyamos tanuló iskolájában rendelkezésre fog állni megfelelő mennyiségű, személyes használatba is adható, új, hordozható információs és kommunikációs technológiai eszköz. A kiosztott eszközök lehetővé teszik az élethosszig tartó tanulást, valamint az interneten elérhető tananyagok és információk esélyt adnak a digitális kompetenciák és a problémamegoldási készségek fejlesztésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában