Rangos elismerés

2023.11.25. 06:30

Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet nyert el Szarvas

A Jó Kormányzás 12 alapelvének kellett megfeleljen Szarvas azért, hogy önkormányzata elnyerje az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet. Pályázatuk pedig sikeres volt, így Békés vármegyéből ők kapták meg elsőként a rangos elismerést.

Vásári Erzsébet

A díjazott önkormányzatok vezetői, középen Babák Mihály.

Sajtótájékoztató keretében hirdették ki csütörtökön Szarvason azt, hogy a város elnyerte az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet. Babák Mihály polgármester elmondta, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) folyamatosan segíti, képzi és tájékoztatja városukat, ráadásként pedig a pályázati lehetőségekhez is hozzájuttatják őket. Hozzátette, egy felhívásban figyeltek fel arra korábban, hogy megpályázhatják a most elnyert címet, amit végül megléptek, és öröm számukra, hogy sikeresen.

A polgármester hangsúlyozta, a védjegy nem csupán az ő dicsőségük, hanem a képviselő-testületé, a hivatalé és a szarvasi lakosságé együttesen, ráadásként a médiával együtt. Hozzátette, büszkeség számukra az, hogy Békés vármegyéből Szarvas kapta meg elsőként ezt a címet.

Babák Mihálytól megtudtuk, 12 pontnak kellett megfelelniük a védjegy eléréséért. Dr. Melis János címzetes főjegyző pedig elárulta, hogy mintegy 93 ezer európai önkormányzatból jelenleg összesen 120 rendelkezik ezzel a védjeggyel. Közösen úgy fogalmaztak: a számokból is az látszik, hogy az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy esetében egy rangos elismerésről van szó.

A TÖOSZ beszámolójából kiderült, hogy a Belügyminisztérium Márvány Aulájában rendezték meg november 20-án, hétfőn azt az ünnepélyes konferenciát, melyen a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatokért járó elismerések mellett az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy elismeréseket is átvehették a sikeresen pályázó önkormányzatok. Magyarországról tizenhárom önkormányzat, köztük a szarvasi részesült Európa tanácsi elismerésben.

Az önkormányzatok számára rendezett eseményen részt vett és köszöntőt mondott Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Daniel Popescu, az Európa Tanács Demokratikus Kormányzás részlegvezetője, dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, Szentkirály polgármestere. A konferencián előadást tartott Iványiné Szabó Andrea, Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárság Stratégiai Főosztályának vezetője.

Ismertették: az Európai Kiváló Kormányzás Védjegy (European Label of Governance’ Excellence – ELoGE) ünnepélyes díjátadó ünnepségén, idén másodszor vehették át azok az önkormányzatok az Európai Kiváló Kormányzás Védjegyet, amelyek a szigorú nemzetközi szabványok mentén teljesítették az Európa Tanács TÖOSZ által adaptált programjának feltételeit.

Mint kiderült, a TÖOSZ, a Belügyminisztérium, a Magyar Faluszövetség, a Kisvárosok Szövetsége és a Homo Oecologicus Alapítvány képviselői alkotják a Magyar Nemzeti Platformot, amelynek tagjai döntéshozó fórumként szakértők közreműködésével ítélik a Védjegyet, amit egy kristály dodekaéder szobor szimbolizál, rajta a Jó Kormányzás 12 alapelvével. A Védjegyet azok az önkormányzatok nyerhetik el, amelyek a Jó Kormányzás 12 Alapelvének megfelelnek, és teljesítik a felhívásban foglalt feltételeket. A feltételeket pedig bizonyos dokumentumok benyújtásával, valamint a helyi polgárok, a választott képviselők és a hivatal munkatársainak megkérdezésével lehet teljesíteni. Természetesen nemcsak megkérdezni kell őket, hanem elégedettségükről kell, hogy beszámoljanak. A Védjegy azt tanúsítja, hogy az azt elnyerő helyi önkormányzat az önkormányzás egy minőségileg magasabb szintjét érte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában