Szemle

2023.11.09. 10:20

Csütörtökön is szállítjuk a legfrissebb békéscsabai híreket

Olvassa el, mi minden történt a megyeszékhelyen!

dr. Nagy Szilvia

Forrás: Shutterstock

Felvételizők Napja a Csaba Centerben

Felvételizők Napját tartott szerdán a Gál Ferenc Egyetem a Csaba Centerben.  Árpási Zoltán, a gazdasági kar dékánja elmondta, a Felvételizők Napja nem csupán a képzési kínálatuk bemutatásáról szól, mindenkinek szeretnének segítséget, illetve információkat nyújtani a felvételi eljárással kapcsolatban. Képzéseik kapcsán elárulta, az idei programon az egyetem mind a négy kara képviseltette magát, így az érdeklődő középiskolásoknak nem kell elutazniuk Gyulára, Szarvasra, vagy Szegedre azért, hogy jobban megismerjék a teológiai, az egészségügyi, a pedagógiai kart, amelyek mellett természetesen jelen volt a békéscsabai gazdasági kar is.

Kerékpártárolót tesznek ki, újrafestik a burkolatot

Több fejlesztés is várható a következő hetekben a választókerületében – ismertette Fülöp Csaba önkormányzati képviselő. Az Andrássy út 42. számú társasház elé háromállásos, szilárd burkolattal rendelkező kerékpártárolót helyeznek ki. A Bartók Béla út 61-65. és 67-69. szám alatti lépcsőházak környezetében a parkolósávok megerősítő festést kapnak. A Kazinczy-lakótelep 8. szám alatti lépcsőháznál elbontják a porolót. A Petőfi utca 20. szám alatti lépcsőház környezetében szintén újrafestik az útburkolati jeleket és a parkolósávokat. A Vécsey utca 24-26. szám alatti lépcsőház melletti játszótéren egy beülős babahintát telepítenek. A Kazinczy utca 2. szám alatti lépcsőház mögötti területen megállást korlátozó útburkolati jelek festenek fel, a lépcsőház elé pedig egy kukát, azaz kézi hulladékgyűjtő edényt tesznek ki, mint ahogy a Kazinczy-lakótelep 17C. szám alatti lépcsőház elé is.

Békéscsaba kulturális értékeit ismerték meg a vármegye könyvtárosai 

A város kulturális értékeit bemutató szakmai eszmecserén vettek részt Békéscsabán a vármegye könyvtárosai Békés Vármegye Önkormányzatának támogatásával – ismertette Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója, hozzátéve, elsőként a Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén átadott új otthonát, a műemlék Ursziny-Beliczey-kúriát, valamint a modern épületrészt, majd a Munkácsy Mihály Múzeumot tárlatait tekintették meg. Zárásként a felújított és kibővített szlovák tájházba látogattak el, ahol megismerték a vármegyei szlovákság múltját, építészetét és néprajzát, valamint a helyi gasztronómiát. A  könyvtárosok legközelebb decemberben találkoznak, átadják az Év könyvtárosa Békésben kitüntetést is.

Törökországba utaztak szakmai kirándulásra

Tízen utaztak a közelmúltban egyhetes törökországi szakmai látogatásra a Békéscsabai Szakképzési Centrumból egy Erasmus-projekt keretében – ismertették az intézménynél. A kiutazók megismerhették a vendéglátás és a turizmus helyzetét, újdonságait Antalya tartományban, kapcsolatot építettek török intézményekkel, szakmai szervezetekkel, vállalkozásokkal. A fogadó iskolában töltött idő után a résztvevők ellátogattak egy természettudományi gimnáziumba is, ahol bemutatták az úgynevezett STEAM, azaz élményalapú oktatási struktúrát. A felnőttképzés szervezésére, megvalósítására is láttak gyakorlati példákat, ellátogattak üvegházakba, múzeumba, tanétterembe, mecsethez, szőnyegszövő műhelybe, vízeséshez, sőt szakácsokat, felszolgálókat is képző, tankonyhát, tanszállodát működtető iskolába is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában