Árral szemben

2023.11.06. 11:09

A természet megóvásának fontosságát hirdeti a mezőberényi tárlat

„Az árral szemben – a Tisza és árterei” címmel nyílt kiállítás a napokban a mezőberényi Orlai házban. A tárlatot Kolozsi Tamás, a Sporthorgászok Mezőberényi Egyesületének elnöke nyitotta meg.

Papp Gábor

Árral szemben kiállítás Berényben

Forrás: Facebook

Az Orlai ház tudósítása alapján Kolozsi Tamás a megnyitójában hangsúlyozta, a folyó szabályozásával sok régi mesterséggel együtt az élőhelyek egy része is eltűnt, de épp a Tisza-tó pozitív példa arra, hogy az ember jót is alkothat, hiszen ott mocsaras élőhelyek alakultak ki. A tiszai ciánszennyezésről Kolozsi Tamás kifejtette, annak ma már alig tapasztalható nyoma, ugyanis a szennyezés elől az élőlények a mellékfolyókba menekültek. Igazi gondot a folyóba került hulladék jelent, ez évente 3500 tonnát tesz ki, ennek egy részét természetvédők összegyűjtik, legismertebb a PET Kupa elnevezésű akciójuk. 

Az Orlai ház beszámolója kitért arra is, hogy természet élővilágának megóvását hirdető kiállítás a 3-6. osztályos tanulókat célozza meg. A tárlat betekintést nyújt a Tisza és az árterek élővilágába. A rendezők a kiállítás interaktív elemeit háztartási hulladékokból alkották meg, ezzel a környezetvédelemre és az újrahasznosításra hívják fel a figyelmet. Formailag újdonságot jelent, hogy az összeállított tartalom egy összecsukható kiállítási sátor oldalaira nyomtatva jelenik meg, ezáltal figyelemfelkeltő, egyedi megjelenést és könnyű mobilizálhatóságot biztosít. 

A kiállítás anyagát – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően – a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár – bocsátotta az Orlai ház rendelkezésére. A tárlat – az intézmény nyitvatartási idejében – november 29-ig tekinthető meg.

A megnyitón verset mondott Konyecsni Zorka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában