Tárlat

2023.10.04. 21:19

Százötven éve nyílt meg az első nyomda Békéscsabán

A 150 éves békéscsabai nyomdászat alkalmából nyílt fényképeket és tablókat felvonultató tárlat Gécs Béla helytörténész, tipográgus közreműködésével szerdán Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban. Az első békéscsabai nyomda 1873. szeptember 21-én kezdte meg működését: Dobay János gyulai nyomdatulajdonos egy fiókműhelyt rendezett be a mai Munkácsy Mihály Múzeum mellett, és azt testvére, Sándor vitte. A kiállításmegnyitón nemcsak a múltról, hanem a nyomda- és csomagolóanyag-ipar jövőképéről is szó esett.

Licska Balázs

A 150 éves békéscsabai nyomdászatról szól a Békés Megyei Könyvtár kiállítása, a megnyitón közreműködött a Ruzicka kórus. Fotók: Bencsik Ádám

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az Országos Könyvtári Napok keretében könyvbemutatókat, előadásokat, kiállításokat szerveznek a békéscsabai bibliotékában. A rendezvénysorozat számára A könyv híd, a könyvtár összeköt szlogent választották, és szerinte a könyvtár is hídként kapcsolatot teremt az olvasók és a könyv, valamint az olvasók és a múlt értékei között. Hangsúlyozta, hogy az idén 150 éves békéscsabai nyomdászat is az értékek közé tartozik, a jubileumi kiállításon pedig megemlékeznek többek között az úttörőkről. 

Szarvas Péter polgármester szerint jövőképpel is rendelkezik, nem csak múlttal a békéscsabai nyomdászat.

Hat nap alatt két jelentős esemény zajlott a településen

Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy 150 éve, 1873-ban hat napon belül két jelentős esemény is zajlott a településen. Szeptember 15-én nyitotta meg kapuit a városháza, majd 21-én elindult a nyomdászat, amely az elmúlt másfél évszázadban jelentős szerepet töltött be Békéscsaba életében. A kiállítással kapcsolatban hozzátette, hogy fontos a múlt értékeit megőrizni és továbbadni a következő nemzedékeknek.

Jelezte, hogy a nyomdászat sokáig a könyvnyomtatásról szólt, immár viszont inkább nyomda- és csomagolóanyag-iparról van szó, amelynek számottevő szerepe van Békéscsaba gazdasági erejét tekintve. Az iparág az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül és sikeresen átvészelte az elmúlt időszak kihívásait is.

Szarvas Péter polgármester emlékeztetett, hogy négy-öt éve összefogtak az iparági szereplőkkel, és a Modern Városok Program keretében 2 milliárd forintos kormányzati támogatásból létrehozták a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban a nyomdaipari tudás- és képzőközpontot, amelyet a legkorszerűbb gépekkel szereltek fel. Úgy véli, a békéscsabai nyomdászat nemcsak múlttal, hanem jövőképpel is rendelkezik, és ez egy üzenet is a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára.

Balog Miklós nyugalmazott vezérigazgató felelevenítette, hogy mi történt az elmúlt 150 évben.

Dobayval indult, a Tevanból lett a Békési, abból pedig a Kner

Balog Miklós nyugalmazott vezérigazgató elmondta, hogy itthon a nyomdászat 550 éves múltra tekint vissza – 1473-ban jelent meg Hess András révén az első itthon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum –, viszont több évszázad telt el, mire megnyílt az első Békés vármegyei nyomda Szarvason, 1847-ben. Szólt a békéscsabai nyomdászat úttörőiről, a Dobay testvérekről, Lepage Lajosról, akitől a 20. század elején a Tevan családhoz került egy kereskedés a mai Andrássy úton, benne lábbal taposó géppel. A két világháború között nyolc nyomda működött Békéscsabán, ezek közül kettő volt magasabb felszereltségű, a Tevan és a Körösvidék.

Az államosítást követően a Tevan nyomdából lett a Békési Nyomda Nemzeti Vállalat. A sok kis nyomda megszűnt, a nagyobbak maradtak meg. A fejlődés azonban csak 1957 után jött el, a három rekonstrukció során többek között gépeket vásároltak, amelyek újabb termékek gyártására adtak lehetőséget. A Békésiből lett aztán a Kner nyomda, amelyet 1992-ben privatizáltak. Balog Miklós nyugalmazott vezérigazgató szerint – több gyárral ellentétben – itt ez jelentette a túlélést, hiszen a befektetők 10 millió dolláros fejlesztést hajtottak végre. Jelenleg több mint harminc nyomda működik a városban.

A szakember bizakodó a jövőt illetően. Úgy véli, a helyi nyomdákban megvan a kellő szakértelem, itt van a közép-európai szinten legmodernebb tudás- és képzőközpont, amely a szakember-utánpótlást jelenti. Úgy véli, jó helyzetben van a város, és reméli, hogy a középfokú mellett beindulhat a felsőfokú képzés is.

Kérdés, hogy milyen lesz a csomagolóanyagok megítélése

A Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója, Kása István Zoltán szintén a jövőről beszélt, ám szerinte a kilátások nem egyértelműek. A nyomdászat jelentős részét a csomagolóanyag teszi ki, és kérdés, hogy miként alakul az Európai Unióban a csomagolóanyagok megítélése. Példaként hozta fel, miszerint elképzelhető, hogy a gyógyszerek mellé nem lesz kötelező a betegtájékoztató, lehet, hogy doboz sem kell majd a készítményeknek. A fogkrém vagy éppen a müzli szintén dupla csomagolásban van, a doboz mondhatni felesleges. Úgy véli, a csomagolóanyagok terén a termék védelmét biztosító szükséges minimum lesz majd az elvárt. Hangsúlyozta, hogy a csomagolóanyagok terén bekövetkező változást időben fel kell ismerni, ébernek kell lenni; és fel is készültek, figyelik a piacot.

A városházáról szólt az első kiadványok egyike

Az első nyomda Békéscsabán 1873. szeptember 21-én nyílt meg. Dobay János gyulai nyomdatulajdonos egy fiókműhelyt rendezett be a Széchenyi utcában, a Munkácsy Mihály Múzeum mellett, és azt a testvére, Sándor vezette. Az első kinyomtatott termékek között volt az az emlékbeszéd, amelyet Szemián Sámuel főjegyző pár nappal előtte, a városháza avatásakor mondott el, mindezt magyar és szlovák nyelven is megjelentették. Pár évvel később, 1879-ben két újabb nyomda nyílt a településen, miután Takács Árpád és a Povázsay testvérek, Sándor és László engedélyt kaptak: előbbi műhelye a Búzapiac téren, utóbbiaké az evangélikus nagytemplom mögött működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában