Mellrák

2023.10.08. 11:11

Sétáltak, felhívták nőtársaik figyelmét a megelőzésre Nagyszénáson

Sétálj velem! - a felhívást a Magyar Rákellenes Liga Nagyszénási Alapszervezete tette közzé s várta rózsaszín szalagos sétára a lányokat, az asszonyokat. Céljuk volt, hogy a mellrák elleni küzdelemre, annak korai felismerésére hívják fel a figyelmet.

Csete Ilona

Virágot is ültettek a szénási sétán a résztvevők

Forrás: Facebook

Gyertek minél többen, hívjátok el a számotokra fontos személyeket, hiszen minden évben lényeges információkat osztanak meg velünk az előadók – invitálták a szénásiakat a szervezők.

Nagyszénáson már hagyomány, hogy októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában elsétálnak a résztvevőkkel a település központjában lévő parkba, ott virágot is ültetnek.

Előadójuk volt Nagy Attiláné alpolgármester is, aki köszöntőjében emlékeztetett, a nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódva Magyarországon a nyolcvanas évek óta országszerte szerveznek rendezvényeket. A világnap célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni önmagunknak.                

Először 1991-ben használták a rózsaszín szalagot a mellrák túlélői. Azóta a világ minden táján ez a szimbóluma a mellrák elleni küzdelemnek. A szalagok a reményt szimbolizálják, a félelem leküzdését segítik, s azok viselik, akik szolidaritást éreznek az éríntett betegekkel, szimpatizálnak a mellráktudatosság mozgalmával. 

– Településünkön 2010-ben szervezte meg először a Magyar Rákellenes Liga nagyszénási alapszervezete a rózsaszínszalag sétát, s teszi ezt azóta is minden évben. Mint nő, mint védőnő, mint a rákellenes liga tagja, fontosnak tartom, hogy felhívjam minden nőtársam figyelmét a megelőzésére, s egyúttal tudatosítsuk a szűrővizsgálatok jelentőségét. A korai felismerés fontos, hiszen az időben felismert mellrák 90 százalékos biztonsággal gyógyítható.

A rák nem válogat. Nagyon erős, kíméletlen, de nem legyőzhetetlen. Világszerte évente 1 millió új emlőrákos megbetegedést fedeznek fel. Magyarországon évente az új emlőrákos megbetegedések száma kb. 6 ezer, majd 700 új emlőrákos megbetegedést diagnosztizálnak a 44 év alattiak körében és legalább 150 új emlőrákos megbetegedést a 34 évnél fiatalabb korosztály tagjai között.

A mellráknál is a megelőzésen, a szűrővizsgálaton van a hangsúly. Az egészséges életmódon túl a rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű pihenés és a minimálisra csökkentett (amennyire lehet) stressz mentes mindennapokat jelent, a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatok elengedhetetlen fontosságúak –  tette hozzá Nagy Attiláné.

– Tegyünk meg mindent a megelőzésért! Kérek mindenkit, szakítson időt a szűrővizsgálatokra az egészségéért, az életéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában