Harmincöt éves a Csorvásiak Baráti Társasága

2023.10.18. 13:39

Megerősítették a Csemadokkal kötött együttműködési megállapodást

Ahogy az minden évben lenni szokott, idén is a Teréz Napi búcsú előtti szombaton tartotta meg a 35 éve megalakult Csorvásiak Baráti Társasága (CSBT) ünnepi közgyűlését. Az eseményre ezúttal is nagy létszámban tértek vissza a településről elszármazott egykori csorvásiak.

Gajdács Pál

Fotó: Szente Károly

A közgyűlés keretében megerősítették a CSBT és a felvidéki testvértelepülés, Diószeg civil szervezete, a Csemadokkal kötött az együttműködési megállapodását.

Ebből az alkalomból Kelemen Mihály a CSBT, Srejner Attila, a Csemadok tavaly megválasztott elnöke, Baráth Lajos csorvási és Krommer Gábor diószegi polgármester koszorút helyezett el a művelődési ház falán.

– A két civil szervezet több mint húsz éve működik együtt. Ahogy a megállapodás szövegében is fogalmaztuk, „Az eddig kialakult jó gyakorlat folytatását egy együttműködési megállapodás keretében megerősítjük” – mondta Kelemen Mihály. – A legfontosabb célokat – ami a hagyományápolás, a hagyománytisztelet, a kultúra fejlesztése, a nemzeti összetartozás érzésének erősítése – írásba foglaltuk. Az egymás, vagy a közös programjait illetően folyamatosan egyeztetünk, s ahol lehet, együttműködünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a programjainknak a sikeréhez az egyéb forrásokat is megtaláljuk.

Hagyományosan a közgyűlés keretében adják át a dr. Fehér Dezső által alapított Fehér-Pusztai Tanulmányi Ösztöndíj Alapítvány díját, melyet Mittler Raul, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium tanulója vehetett át. Raul elfogadott, megbecsült tagja a közösségének, az osztálytársai kedvelik őt, kiváló sportoló, komolyan veszi a focit, az edzéseket.

Kelemen Mihály, a CSBT elnöke köszönő oklevelet adott át Felföldi Lajosnénak, aki az indoklás szerint pénztárosként a társaság pénzügyi helyzetét precízen egyensúlyban tartja, Hugyik Erzsébetnek, a Csorvási Szlovák Önkormányzat elnökének, aki nagyban hozzájárult a szlovákiai testvérváros, Diószeg civil szervezeteivel való együttműködés erősítéséhez, Kálmán Jánosnak, aki választott tisztségviselőként szervező munkájával aktívan segíti a CSBT programjainak lebonyolítását. Köszönő levelet vehetett át Srejner Attila, a diószegi Csemadok vezetője is. Posztumusz oklevelet kapott Bencsik János, az iskola egykori igazgatója, aki egyebek mellett a rendezvények, kiállítások szervezésében tevékenykedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában