Gasztronómia

2023.10.08. 12:38

Közel negyven csapat gyúrta a kolbászt Békésen - galériával

A kolbászkészítő versennyel folytatódott szombaton a IV. Békési Kolbászvigalom. A helyi közösségek kiemelkedő gasztronómiai rendezvényének is számító programon harmincnyolc csapat, több száz résztvevő készítette el saját ínyencségét, miközben a hangulatról ismert előadók gondoskodtak.

Papp Gábor

Fotó: Jenei Péter

Kálmán Tibor, Békés polgármestere – aki maga is tevékenyen bekapcsolódott a kolbászgyúrásba – elmondta, a csapatok még az előző évek magas nívójához képest is előreléptek.

– A nap a kiváló békési kolbász mellett a közösségekről, a barátkozásról, egymás még jobb megismeréséről is szólt – tette hozzá. – A békési kolbász egy valós, óriási értéke a városnak, míg a standokon, a csapatok öltözékében egyaránt megjelent a humor, a hagyomány. Az óvodák, a bölcsődék, tűzoltóink, néptáncosaink, intézményeink, baráti társaságok, civilek egyaránt itt voltak, és bemutatták, hogy mennyire jó békésinek lenni.

Polgár Zoltán alpolgármester, a kolbászvigalom kezdeményezője elmondta, a programot több cél mentén hívták életre.

– A békési kolbász országosan is ismert és népszerű. Természetesen szeretnénk a gasztronómiánkhoz kapcsolódó tradíciókat megőrizni. Emellett a kolbászvigalom a közösségek rendezvénye is, ahol a baráti társaságok, munkahelyi kollektívák kötetlen formában érezhetik jól magukat. Napjainkban nagyon fontosnak tartjuk, hogy erre is lehetőséget biztosítsunk – emelte ki.

Okányi Mihály, a Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, az együttes tagjaival úgy gondolják, fontos, hogy a Békéshez, a városhoz kötődő közösségi és kulturális rendezvényeken jelen legyenek. 

– Ahogy körbenéztünk, az asztaloknál csupa ismerős arcot láttunk, akik nagyon jó hangulatban készítették el a békési kolbászt – emelte ki. Okányi Mihály kifejtette, a táncegyüttes több tagja is a hagyományos módon, családi körben disznótorozik, tartja a disznóvágás szokását, így a kolbászgyúrás- és készítés nem áll tőlük távol. 

Tóth Szabolcs, a Békési Keltető csapatkapitánya elárulta, hogy eddig minden alkalommal részt vettek a kolbászkészítő versenyen. 

– Nagyon szeretjük a rendezvényt, hiszen a kolbásztöltést- és készítést városi és családias szintre emeli – fogalmazott. A csapat a békési hagyományok szerint készítette a finomságot, és mint megtudtuk, otthon is rendszeresen gyúrnak kolbászt.

Római Tibor egy régi baráti társasággal érkezett a programra.

– Nagyon szeretjük a rendezvényt. Nagyon kellemes a hangulat, családias a légkör. Itt mindenki tiszteli egymást – folytatta a gondolatot. Elmondta, kolbászuk készítésénél kicsit másként, karakteresebben fűszereznek, mint mások. 

Gyarmati Sándor, a békési polgárőrök elnöke kiemelte, nagyon lényegesnek tartják, hogy valamennyi közösségépítő rendezvényen ott legyenek. Szervezetük tagjai házi jellegű, enyhén csípős házi kolbászt készítettek, saját recept alapján.

A verseny első helyét az MPE OCM, második helyét a Gólyafészek Bölcsőde érdemelte ki, harmadik helyezett lett a Békési Hentesmesterek csapata. Különdíjban részesült a Színes Lufik, a polgármesteri hivatal és a békési járási hivatal.

Ötletes díszletek, kedves emberek

Fásy Ádám idén is zsűrizett és fel is lépett a rendezvényen. – Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek a hazámban, hiszen nekem mindegy, hogy Békésen, Békéscsabán, Gyulán vagy szülőhelyemen, Gyomaendrődön vagyok, mindig hazajövök – fogalmazott. – Lokálpatriótaként jó dolog visszatérni, vérem, gyökereim idehúznak, életem jelentős részét itt töltöttem el, soha nem felejtem el, hogy honnan jöttem. Természetesnek tartom, hogy visszatérek oda, ahol születettem, ahonnan származom, és, hogy segítsem az értékes emberek munkáját – fogalmazott. Mint elmondta, Békésen mindig remek a hangulat, kiválóak, ötletesek a díszletek, kedvesek az emberek és rendkívülinek tartja, hogy gyermekek, fiatalok is részt vettek a programban, így nekik köszönhetően megmaradnak a hagyományok.

Az eseményen fellépett Peter Srámek, Bódi Csaba, Fásy Ádám és zenekara, Nótár Mary és Szabó Ádám, valamint Sztojka Tibor, illetve az eredményhirdetést követően Antóni Joci is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában