Triplázás

2023.10.13. 15:58

Közel egymilliárd forintos fejlesztést adtak át Mezőkovácsházán – galériával

Tekerj, Kovácsháza! – szólt a felhívás. Bringás reggelit is hirdettek pénteken a két keréken közlekedőknek. A kezes-lábas játszóházban pedig megváltozott működésű kétkerekűek csaltak vidámságot, sok nevetést, mosolyt technikai bravúrjaikkal a gyerekek arcára, miközben a rendőrség közlekedésbiztonsági tanácsokkal is ellátta a legkisebbeket a művelődési ház mögötti téren. Eközben a Kalocsa Róza Művelődési Központ előtt felavatták a 110 millió forintból megújult, modern, energiahatékony ingatlant.

Csete Ilona

Fotók: Nagy Kristóf

Ez megtriplázott siker – summázta a két ütemben megújult, több mint 800 millió forintos kerékpárútfejlesztés és a Kalocsa Róza Művelődési Központ energetikai korszerűsítésének az átadására készülődők egyike. Az önkormányzat TOP-os pályázati forrásból valósította meg a projekteket.

Köszöntőjében Csepreghy Elemér polgármester emlékeztetett, ciklusokon átívelő pályázatokról van szó, az előző testület 2017-ben pályázott. 

2018-ban megszületett a támogatási szerződés. Abban biztosak voltak: projekteket nem adnak vissza, történjen bármi. A polgármester felidézte a buktatókat, a fejlesztéssel járó újratervezéseket, a megnövekedett költségek okozta fejtörések időszakát.

– Eljutottunk a mai napig. Három projektet avatunk majd’ 1 milliárd forint értékben. A városunk gazdasági programjában szereplő kerékpárút-fejlesztést pluszforrások bevonásával megvalósítottuk. Pótmunkával pluszparkolókat is építettünk. Jól kihasználható kerékpárhálózattal büszkélkedhetünk mostantól. A Kalocsa Róza Művelődési Központunkra 60 milliót nyertünk, lett belőle 110 millió forint, ebből tudtuk felújítani. Akik ebben segítettek nekünk, köszönettel tartozunk – zárta gondolatait a városvezető.

– A fejlesztések mögött kemény munka van, sok küzdelem és harc. A helyben élőkért, amit most itt végeztünk, példás partnerségre vall – kezdte köszöntőjét Szegedi Balázs, Békés Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének az alelnöke. 

Kiemelte, a támogatás jó helyre került, a művelődési házzal kultúránk megmaradását erősítjük, annak bástyáját építjük. 

– Értékeinkre kell építeni közösségeinket, mert csak ez tudja megadni a megmaradás esélyét – mondta az alelnök, majd a kerékpáros fiatalokhoz fordult. A legfontosabb, hogy biztonságos úthálózaton közlekedhessenek, családi és közösségi program és élmény lehessen a kerékpározás, miközben ennek gazdasági, turisztikai és környezetvédelmi hozadéka is van.

Csibor Márton, Béni Attila, a járási hivatal vezetője, Csepreghy Elemér, Erdős Norbert és Szegedi Balázs az avatón.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő számokat említett: hazánkban 12 ezer 400 kilométeren lehet kerékpározni, 4 ezer 500 kilométeren van kijelölt út a bringásoknak. 2010 óta 2 ezer kilométer készült. 2020-ban született a döntés, újabb 4 milliárd forint jut tervezésre, a hatósági feladatokra.

– Büszkék lehetünk. Kerékpárosbarát Magyarországról beszélhetünk e sikerek láttán. Kimagasló Békés vármegyében a kerékpárutak száma. A mezőkovácsházi eredmények is említésre méltók. Valamivel több mint 6,3 kilométer hosszan javult a városban a hálózat. Ez 6,3 kilométer biztonságot is jelenti a kovácsháziaknak – tette hozzá a politikus, majd a másik projektről, a művelődési ház energetikai fejlesztéséről beszélt.

– Fontos szerepük van a művelődési házaknak. Feladatuk, hogy a helyi emberek találják meg szerepüket a közösségben. Ettől erősödik a közösség. A Kalocsa Róza épületének az energetikai beruházása tovább segíti azt a szakmai munkát, amit már évtizedek óta itt végeznek a szakemberek, ehhez gratulálok.

Elhivatott közművelődési szakemberek dolgoznak

Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságának az igazgatója a művelődési központ kapcsán egy kijelentéssel kezdte beszédét.

– Dél-Békés nagyon rendben van. Közművelődési szempontból nagyon ígéretes ez a terület. Minden településen elhivatott, nagyszerű szakemberek dolgoznak, hálózatban. Tartják egymással a kapcsolatot, segítik egymást, képezik magukat. Szeretjük Dél-Békést. Ennek a központja, kulturális szempontból mozgató rugója Mezőkovácsháza. Mondják, hogy a tartósság titka a folyamatos megújulás. Itt kulturális területen a tartósság garantált – emelte ki az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában