Szemle

2023.10.26. 10:20

Itt találja meg a legfrissebb híreket a megyeszékhelyről

Csütörtökön is szállítjuk a friss békéscsabai híreket.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Huszonegyezer fényforrást adnak a csabaiaknak
Elkezdték szerdán kiosztani a vadonatúj, ledes, energiatakarékos és modern izzókat Békéscsabán a csereprogram keretében. Az ingyenes lehetőségre nyáron 1660 békéscsabai család jelentkezett, ők összesen több mint 21 ezer fényforrást kapnak, hogy leválthassák a régi villanykörtéiket, ezzel pedig spórolhassanak a villanyszámláikon, kímélhessék a környezetüket.
Az izzókat az érintettek a polgármesteri hivatal Szabadság tér 11-17. szám alatti épületében, a Jaminai Közösségi Házban és a Lencsési lakótelepen, a Fövenyes utcai adománypontban, illetve Gerlán a faluházban, Mezőmegyeren pedig a művelődési házban vehetik át.

Átadták az adományokat
Békésben idén a kritikus körülmények ellenére 260 adományozó 49 170 kg búzát adományozott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra, amelyből 31 960 kg lisztet gyártott le a Szatmári Malom Kft. szeged üzeme. Huszonnégy, Békés vármegyei rászorulókat támogató szervezet számára 16 960 kg lisztet adományozott Békésben a NAK és a Magosz, ez 700 kg lisztet jelent szervezetenként, derült ki a szerdai, békéscsabai lisztadományozó rendezvényen. A többi, 15 ezer kg lisztet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja meg.

Ingyenesen nézhetik meg a tárlatokat a diákok
A tanítási szünetekben, azaz az őszi, a téli és a tavaszi pauza idején ingyenesen tekinthetik meg a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításait a Békéscsabán tanuló középiskolások a diákigazolvány felmutatása esetén – jelentette be a szerdán a múzeumban tartott sajtótájékoztatón dr. Bácsmegi Gábor igazgató, Hajdú János diákpolgármester és Varga Tamás alpolgármester.
– A Munkácsy Mihály Múzeum népszerűsítése szerepelt Hajdú János kampányában – ismertette dr. Bácsmegi Gábor. Az intézmény igazgatója hozzátette: a vízműs jelöltből azóta diákpolgármesternek választott fiatallal a 31. Csabai Garabonciás Napok előtt már beszéltek az együttműködés lehetőségéről, amelynek csak az időpontját módosították.

Éjszakai elemeket is tartalmaz a kiképzés
Mintegy félszáz önkéntes tartalékos katona számára kezdődött meg a napokban Békéscsabán az alapkiképzés, amit a 101. területvédelmi zászlóalj hajt végre. Mindez december 1-jéig tart az AB Expo és a békéscsabai repülőtér területén – közölték az önkormányzatnál. Elmondták, a kiképzés éjszakai elemeket is tartalmaz, ám a foglalkozásokat 21 óráig befejezik. Hangsúlyozták: a gyakorlatok során környezetkárosító, a környezetet közvetlenül veszélyeztető feladatot nem terveznek.

Az intézmények virágosítására isgondolnak Békéscsabán
Az őszi virágosítás keretében nagyjából 27 ezer kétnyári palántát, valamint 3500 hagymás növényt ültetnek ki a város legforgalmasabb közterületein – ismertette Szarvas Péter polgármester. Hangsúlyozta, a közterületek mellett az intézmények virágosítására is figyelnek. A közfoglalkoztatottak idén is több ezer virágpalántát neveltek, amelyeket a közintézmények kaptak meg. A Mackó-Kuckó Óvodában a minap három láda árvácskát adott át a városvezető Orczifalvi Éva igazgató számára.

Defibrillátorokat helyeznek ki Gerlán és Mezőmegyeren
Hamarosan újabb defibrillátorokat helyeznek ki Mezőmegyeren és Gerlán – írta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Fontosnak nevezte, hogy az életmentő eszközöket minél többen legyenek képesek szakszerűen és eredményesen használni, ezért szervezett az önkormányzat a mentőszolgálat közreműködésével interaktív elsősegélynyújtó- és újraélesztő-oktatást a városrészekben élők számára: előbb Mezőmegyeren, az Arany János művelődési házban, majd Gerlán, az általános iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában