Spórolhatnak

2023.10.26. 06:30

Kezdődhet a tekerés, osztják az új izzókat Békéscsabán

Elkezdték szerdán osztani a vadonatúj, ledes, energiatakarékos és modern izzókat Békéscsabán egy csereprogram keretében. Az ingyenes lehetőségre nyáron 1660 békéscsabai család jelentkezett, és ők összesen több mint 21 ezer fényforrást kapnak, hogy leválthassák a régi villanykörtéiket, ezzel pedig spórolhassanak a villanyszámláikon.

Licska Balázs

A napokban öt helyszínen osztják a vadonatúj, ledes izzókat azoknak a csabaiaknak, akik nyáron jelentkeztek a csereprogramra Fotó: Für Henrik

Békéscsaba Halomban állnak a ledes izzók a polgármesteri hivatal Szabadság téri épületében, ahova folyamatosan érkeztek szerdán a békéscsabaiak, hogy átegyék azokat. Az ügyintézés, amelyhez mindössze a személyi igazolványra és a lakcímkártyára van szükség – illetve bizonyos esetekben meghatalmazásra –, rendkívül sebesen halad; egy dokumentum aláírását követően, tényleg pár percen belül immár távozhatnak is a villanykörtéikkel a betérők.

Laurinyecz Zoltán tíz izzót kapott. Elmondta, hogy jellemzően régi villanykörtéi vannak otthon, és a villanyszámla is tetemes összeget emészt fel hónapról hónapra. Bár a számítása szerint nem jut majd minden egyes helyiségbe vadonatúj, energiatakarékos ledes izzó, szerinte így is jelentős összeget spórolhat. A tapasztalata szerint a nyári regisztráció nem okozott kihívást.

Egyszerűen, zökkenőmentesen tudott jelentkezni az izzócsereprogramra, tehát a regisztrációt tekintve hasonló véleményen volt Hornok Nándor is, aki hat izzót vehetett át. Hozzátette, hogy panelban él, és eddig nem volt lehetősége minden egyes helyiségben modernre cserélnie a régi villanykörtéit. Most jut majd a folyosóra, a konyhába, a fürdőszobába és a toalettbe is. Mint mondta, igyekszik az áramot tekintve az átlagfogyasztáson belül maradni, hogy ne legyen sok a villanyszámla. Szerinte a ledes és energiatakarékos izzók is segítenek majd ebben.

Barányi Józsefné húsznál is több villanykörtét kapott. Elmondta, hogy a regisztrációban komoly segítséget kapott a városháza munkatársaitól, mivel otthon nincs internete, így most is telefonon értesítették arról, hogy átveheti az izzókat. Hozzátette, hogy egyedül és egy családi házban, mindenhol régi fényforrások vannak beszerelve, és sokat is égeti a villanyt. Havonta 7 ezer forintot kell áramra költenie, bízik abban, hogy a vadonatúj, energiatakarékos, ledes izzók révén a költségeken is spórolhat, és hogy ahogy jelezték, tartósak lesznek, nem mennek hamar tönkre.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere az izzócsereprogramról nyáron tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy cég közreműködésével az önkormányzat a békéscsabai háztartások rezsiköltségeit szeretné mérsékelni. Mind a 27 ezer békéscsabai háztartás pályázhatott – jövedelmi viszonyoktól függetlenül –, hogy térítésmentesen juthasson olyan korszerű izzókhoz, amelyek energiafogyasztása töredéke a régi, hagyományos villanykörtékhez képest.

Nagy Ferenc alpolgármester pedig ismertette, hogy az önkormányzat a céggel együttműködve a szállításban és az izzók kiosztásában vállalt, vállal szerepet, de a városháza szakemberei a regisztrációban ugyancsak segítséget nyújtottak. A sajtótájékoztatón aláhúzták, miszerint nemcsak az egyes háztartások nyerhetnek sokat a csereprogrammal – egyébként a világítás a villanyszámla mintegy 30 százalékát teszi ki –, hanem az egész város, hiszen csökkenhet egész Békéscsaba energiafelhasználása, ezzel pedig nőhet a település zöld lábnyoma.

Öt helyszínen vehetik át a villanykörtéket

Azok, akik nyáron regisztráltak a csereprogramra, a napokban vehetik át izzóikat. Erre a polgármesteri hivatal Szabadság tér 11-17. szám alatti épületében, a Jaminai Közösségi Házban és a Lencsési lakótelepen, a Fövenyes utcai adománypontban – a szerdai napot követően – csütörtökön és pénteken, mindkét nap 10 és 17 óra között van lehetőségük. Akik Gerlára és Mezőmegyerre kérték a fényforrásokat, azok Gerlán a faluházban hétfőn 13 és 18 óra, Mezőmegyeren pedig az Arany János művelődési házban hétfőn 10 és 18 óra között kaphatják meg. Amennyiben ezek az időpontok nem felelnek meg, akkor november 2. után a Szabadság téren, a városháza nyitvatartási idejében adják ki az izzókat – ismertették a békéscsabai önkormányzatnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában