Ingyen mehetnek

2023.10.25. 17:45

A tanítási szünetekben egyedülálló lehetőséget kínál a múzeum a Békéscsabán tanuló középiskolásoknak

A tanítási szünetekben, azaz az őszi, a téli és a tavaszi pauza idején ingyenesen tekinthetik meg a Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításait a Békéscsabán tanuló középiskolások a diákigazolvány felmutatása esetén – jelentette be a szerdán a múzeumban tartott sajtótájékoztatón dr. Bácsmegi Gábor igazgató, Hajdú János diákpolgármester és Varga Tamás alpolgármester.

Licska Balázs

Varga Tamás, dr. Bácsmegi Gábor és Hajdú János beszélt a Békéscsabán tanuló középiskolásoknak szóló lehetőségről. Fotó: Für Henrik

– A Munkácsy Mihály Múzeum népszerűsítése szerepelt Hajdú János kampányában – ismertette dr. Bácsmegi Gábor. Az intézmény igazgatója hozzátette: a vízműs jelöltből azóta diákpolgármesternek választott fiatallal a 31. Csabai Garabonciás Napok előtt is beszéltek az együttműködés lehetőségéről, amely első körben a rendezvény idejére szólt volna. Aztán úgy vélték, hogy az időzítés nem megfelelő, mivel a tanulók a fesztiválkor főleg a programokra, a kampányra, a diákpolgármester-választásra összpontosítanak.

A partnerség és az ígéret beváltása azonban nem maradt el, mivel az ötletet remeknek ítélték. Egyeztettek a fenntartó önkormányzattal, és úgy gondolták, hogy a tanítási szünetekben egyedülálló lehetőséget kínálnak a Békéscsabán tanuló középiskolásoknak. A diákigazolvány felmutatása esetén ugyanis ingyenesen tekinthetik meg a múzeum két állandó kiállítását, azaz az Utazás TÉRben és IDŐben, valamint a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlatokat.

Bár a középiskolás korosztályt kihívást jelent megszólítani, egyre több tizenéves látogat a múzeumba dr. Bácsmegi Gábor szerint. Az igazgató bízik abban, hogy ez a tendencia megmarad. Hangsúlyozta, hogy a kiállítások révén a fiatalok megismerhetik Békéscsaba történetét, és meglelhetik azokat a pontokat, gyökereket, amelyek révén rájönnek, hogy mennyire kötődnek a városhoz, a térséghez.

Hajdú János diákpolgármester a kultúra alapkövének nevezte a múzeumot. Azt tapasztalták, hogy a diákok a kultúrát és a hagyományokat a háttérbe helyezik, pedig tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontosak. Ezért a kampány során célként tűzték ki a Munkácsy Mihály Múzeum népszerűsítését. A tapasztalata szerint a társai közül kevesen járnak múzeumba, de amikor azt pedzegette, hogy mi lenne, ha ingyenes lenne, sokan jelezték, hogy vevők lennének rá.

Varga Tamás alpolgármester arról beszélt, hogy Hajdú János vezetésével a vízműs stáb markáns, a figyelmet a hagyományok ápolására, a hungarikumokra felhívó programot állított össze. Hangsúlyozta: egy ötlet akkor ér valamit, ha megvalósítható. Előremutató célnak nevezte, hogy népszerűsítsék a diákok körében a Munkácsy Mihály Múzeumot, és kiemelte, hogy az intézmény a kezdeményezés mellé állt, partnerséget ajánlott. A fiatalok a két, nemzetközi szinten is kiemelkedő kiállítás révén sok-sok információt és élményt szerezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában