Cseh Agrárszövetség

2024.05.17. 23:20

Elhalasztják jövő hétre tervezett kormányellenes tüntetésüket a cseh gazdák

Elhalasztják a jövő hét szerdára tervezett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, az Agrárszövetség vezetése pénteken késő este bejelentette, hogy akciójukat június 4-re halasztják a negatív reakciók következtében. A cseh szakszervezetek szövetsége korábban szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget.

MW

Tüntetõ cseh gazdák kormányuk mezőgazdasági politikája ellen tiltakoznak Prágában 2024. március 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

"Tudatában vagyunk annak, hogy a közvélemény egy része nem nézné jó szemmel, ha most tiltakozó felvonulást tartanánk. Szeretnénk mi is hozzájárulni a helyzet megnyugvásához. A kormánnyal szembeni kritikus álláspontunk azonban változatlan" - mondta Jan Dolezal, a cseh Agrárkamara elnöke. 

"A gazdák tiltakozásának megszervezése nagyon bonyolult és hosszú folyamat, ezért mi a bejelentett tüntetések megtartásával továbbra is számolunk" - erősítette meg korábban Jan Dolezal a CTK hírügynökség kérdésére válaszolva. Szerinte a tüntetések nagyon széleskörűek, és nem biztos, hogy az utolsók lesznek.

 "A kormány nem tesz semmit az agrárágazat nehéz helyzetének megoldása érdekében, sőt, néhány lépésével meg súlyosbítja is a problémákat"

 - állította Jan Dolezal. 

Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter kijelentette: a gazdák tiltakozásai nem járulnak hozzá a jelenlegi feszült társadalmi helyzet enyhítéséhez. "A kormány igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az agrártermelők gondjainak enyhítése érdekében" - reagált Jan Dolezal korábbi bejelentésére a tárcavezető. 

A miniszter késő este üdvözölte, hogy a tiltakozást az Agrárkamara elnapolta. 

A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció szintén bejelentette, hogy a jövő hét keddre tervezett prágai tiltakozó nagygyűlését nem tartja meg, tekintettel a társadalmi feszültségre. A szakszervezetek a munka törvénykönyve és a nyugdíjrendszer módosításai ellen akartak tiltakozni.

 "A szlovák kollégákkal történt egyeztetések után a tüntetést lemondjuk, mert nem akarjuk szítani a Robert Fico elleni támadás után kialakult feszültséget" 

- közölte Josef Stredula a szakszervezeti szövetség elnöke. 

Az agrárkamara délelőtt még az állította, hogy szerdán 9 és 13 óra között több száz mezőgazdasági géppel felvonulást tartanak Prága belvárosában, és blokkolni, illetve nehezíteni fogják a forgalmat. Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke szerint több ezer gazda részvétele várható a prágai megmozduláson. 

Hasonló tiltakozó megmozdulást legutóbb március 20-án tartottak. 

Országosan akkor több mint 1600 traktor és más gép blokkolta a nagyvárosok forgalmát és több határátkelőn is akadályozták az áthaladást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában