15 millió búzaszem

2023.10.25. 19:45

Magyarok kenyere: átadták a Békésben összegyűlt adománylisztet Békéscsabán

Békésben idén a kritikus körülmények ellenére 260 adományozó 49 170 kg búzát adományozott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programra, amelyből 31 960 kg lisztet gyártott le a Szatmári Malom Kft. szeged üzeme. 24 Békés vármegyei rászorulókat támogató szervezet számára 16 960 kg lisztet adományozott Békésben a NAK és a Magosz, ez 700 kg lisztet jelent szervezetenként, derült ki a szerdai, békéscsabai lisztadományozó rendezvényen. A többi, 15 ezer kg lisztet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja meg.

Nyemcsok László

Szerdán Békéscsabán rendezték meg az adományátadó ünnepséget.

Fotó: Für Henrik

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara békéscsabai székházában tartott szerdai központi ünnepségen Kozsuch Kornél, a NAK és a Magosz Békés vármegyei elnöke, valamint Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem projekt vezetője elmondta, az elmúlt évek sikere megalapozta azt, hogy hosszú távon is a magyar gazdatársadalom meghatározó jótékonyság  mozgalma legyen a Magyarok kenyere.

– Mára már a Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát számos neves támogatóval – ecsetelte Kozsuch Kornél. – Az adományokat hagyományosan megyénként, a külhoni részeken pedig régiónként gyűjtjük össze, majd ünnepélyes keretek között, szimbolikusan is összeöntjük. Ez idén augusztus 19-én, Szolnokon történt meg.

Kozsuch Kornél kitért arra, a Magyarok Kenyere Program már több mint búzagyűjtés, ugyanakkor Békésben is gyarapodtak a gyűjtőpontok. Felsorolta a helyeket: Dombegyházi Agrár Zrt., Orosfarm Zrt., MOROKO-FARM Kft., Szarvas,. Szárító és Tároló Mg. Zrt. Kondoros, Csabai Raktárszövetkezet, Nagy János szárító, Békés, Kert-Land Kft. Vésztő, Oravecz Tamás (Medgyesegyháza) és Drahos Zsolt ( Nagykamarás).

Horváth Vivien és Kozsuch Kornél beszélt a program sikeréről az átadón. Fotó: Für Henrik

– Idén is arra biztattam a gazdatársakat, ha keveset is, de ajánljanak fel – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Többen többek vagyunk, és közösen vállalhatunk sorsközösséget a Kárpát-medencei, ezen belül a békési rászorultakkal. Tavaly rendkívüli aszállyal kellett szembesülnünk Békésben, a termés nagyságrendekkel alatta maradt a vártnak, de a rászorulók javára jó szívvel, önzetlenül adományoztunk. Nincs ez másként ebben az évben sem. Ezáltal érvényesülhet újra Széchenyi István mondása: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

Óvári Csaba, az Ifjú Gazdák Békés Vármegyei Gazdakörének elnökségi tagja, a kondorosi Gazdakör alelnöke kiemelte, egy közösség akkor boldogul, ha a tagjai segítik egymást.

– Ez igaz egy kis közösségben, egy település és a nemzet szintjén is – mondta Óvári Csaba. – Örömmel látjuk, hogy a program ismertsége egyre növekszik, a szakmai, gazdasági és kulturális szféra, illetve a közélet egyre több jeles képviselője állt mellé. Erről nekem is egy Széchényi István-idézet jut eszembe: „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!