Gasztrobuli

2023.10.19. 21:19

Hivatalosan is megnyitották a 26. Csabai Kolbászfesztivált a CsabaParkban - galériával

Hivatalosan is megnyitották csütörtökön este a vasárnap estig tartó 26. Csabai Kolbászfesztivált a CsabaParkban, ahova a négy nap során több tízezer látogatót várnak azok után, hogy az idei foglalások rekordokat döntöttek. Pénteken fellép többek között a Halott Pénz, szombaton Rúzsa Magdi, vasárnap pedig Azahriah.

Licska Balázs

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Hégely Sándor fesztiváligazgató nyitotta meg a 26. Csabai Kolbászfesztivált

Fotó: Lehoczky Péter

Hégely Sándor fesztiváligazgató emlékeztetett, hogy tavaly rendezték meg a 25. fesztivált, és elkezdtek változtatni a tematikán, fiatalítottak, ez a programokban is érződött. Hangsúlyozta, a mai fiatalok azok, akik a jövőben a mostanihoz hasonlóan népszerűvé teszik az eseményt, ők gyúrnak majd például a szombati versenyen. Ahhoz, hogy a fesztivál évtizedek múlva is fennmaradhasson, fiatalokra van szükség.

Hatalmas kihívásnak nevezte, hogy alkalmassá tegyék a területet annyi ember befogadására, mint amennyien részt vettek a legutóbbi nagy fesztiválon, mintegy 100 ezren. Tavaly is előfordult, hogy telt házat voltak kénytelenek hirdetni. Az idei foglalások a három-négy évvel ezelőttihez hasonló módon rekordokat döntöttek. Kiemelte: annak, aki ide érkezik, bemutatják Békés vármegye agráriumát, kultúráját, azt, hogy milyen remek vendéglátók a helyiek.

– A Csabai Kolbászfesztivál a legismertebb csabaikum, az elmúlt évtizedekben védjeggyé vált a Kárpát-medencében és talán világszerte is – mondta dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja. Hozzátette: csabainak lenni nem földrajzi kérdés, annak lenni egyrészt menő, ugyanakkor életérzés is. A kolbászfesztiválon pedig ennél is több, életöröm. Aláhúzta: a Csabai Kolbászfesztiválon mindenki csabai, érkezzen a Kárpát-medence bármely szegletéből is.

Balázs Tímeának Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke adta át a díját
Fotó: Lehoczky Péter

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról beszélt, hogy rengeteg fesztivált rendeznek minden évben szerte az országban, de hiszi azt, hogy a csabaiak számára a Csabai Kolbászfesztivál az igazi. Egyrészt a csabai kolbász miatt, amely 200 éves múltra tekint vissza, az 1800-as évek elején készítettek először a ma is ismert recept alapján kolbászt. Másrészt azért, mert egy négy napon át tartó színvonalas, hangulatos rendezvényről van szó, amely a hagyományok ápolásáról és a szórakozásról, a jó zenékről szól.

A megnyitó keretében díjazták a szárazkolbász versenyen legjobban szereplőket, idén a mezőberényi Balázs Tímea a kolbászkirálynő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában