Békéscsaba

2023.10.19. 18:26

A gyermekeké volt a főszerep a kolbászfesztivál első napján - galériával, videóval

Csütörtökön már délelőtt 9-kor kinyitott a 26. Csabai Kolbászfesztivál a CsabaParkban, a csarnokban pedig megnyílt a Viharsarki Éléskamra.

Nyemcsok László

Száztizenkét óvodás és általános iskolás csapat gyúrta kolbászt, tanárok, szülők is besegítettek a töltésnél

Fotó: Bencsik Ádám

A nyitónapon 112 óvodás és általános iskolás csapat gyúrta a kolbászt, némi felnőtt segédlettel. Mivel ingyenes volt mindenkinek csütörtökön a belépés, a csapatok hívták, hozták társaikat, szurkolótáborukat, szüleiket, nagyszüleiket. Természetesen a disznóvágás sem hiányozhatott a csütörtöki programból, a Csabai Kolbászklub sátránál a hagyományos sertésfeldolgozást mutatta be a Juhász család a két testvérrel, Györggyel és Ádámmal az élen, az elkészült ételeket pedig meg is kóstolhatták a vendégek.

Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, már az első napi gyúrás is a vidék ízét, a vidéki élet eszenciáját hozta elő. Ehhez társult a generációk találkozása, ugyanis számos gyermekcsapatnál ott volt a szülő, nagyszülő. A csabaiság életérzését már csütörtökön rengetegen átélhették, és ez folytatódik vasárnapig.

 – Már az első napon látszott, hogy ilyenkor hazajönnek az elszármazottak, a más országokban élő, dolgozó fiatalok is, mert olyan élményekben lehet részük, melyekből táplálkozhatnak a későbbiekben is – ecsetelte Hégely Sándor. – A csabaiság életérzését újra átélhetik, a családjaikkal, barátaikkal együtt. A fesztivál négy napja alatt az ország minden pontjáról és külföldről érkező vendégek Békéscsaba értékeit is megismerhetik a kultúrától az épített örökségig, a kézművességig, a környék látnivalóitól a fürdőkig. A kolbász rengeteg jó embert hoz, kapcsol össze, akik jól érzik magukat egymással a programokon, versenyeken.

Hégely Sándor hangsúlyozta, nem véletlen, hogy a Csabai Kolbászfesztivál kiemelkedő nemzeti értékként benne van a Magyar Értéktárban. Az indoklásban szerepel: a fesztivál a térség élelmiszer-ipari és gasztronómiai kisvállalkozói számára is fontos gazdasági lehetőséget jelent. Hatásával jól illeszkedik ahhoz az agrárpolitikához, mely a családi gazdálkodást, a helyben megtermelt alapanyagok helyben történő, minőségi feldolgozását tartja a magyar mezőgazdaság fejlesztési irányának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában