Fontos kérdések

2023.10.19. 20:55

Hitelfelvétel, kamerák telepítése is napirenden volt az orosházi testületi ülésen

Volt sok fontos téma, sok napirend, élő közvetítés a csütörtöki testületi ülésről és volt érdeklődő hallgatóság is Orosházán, a városháza nagytermében.

Csete Ilona

A testület az orosháziak biztonságérzetének a javítása érdekében több döntést is hozott.

Fotó: Nagy Kristóf

Az első olyan téma, ami több hozzászólást is generált az orosházi képviselő-testületi ülésen, az a hitelfelvétel volt, amit a gyopárosi élményfürdő tetőszerkezetének a javára használna fel a város (évek óta fennálló problémája ez a fürdőnek, 240 millió forint kell a helyreállításra költségbecslések szerint). Az önkormányzat 190 millió forint fejlesztési hitelt kíván felvenni ehhez.

A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesület is napirenden volt, a kilépést tervezik az orosháziak, mert turisztikai haszna nincs, ám anyagi áldozatot követel a várostól. Az energetikai pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatás és a szükséges döntések meghozatala előtt többen megszólaltak, sérelmezték, hogy a város a sok évvel ezelőtt elnyert TOP-os forrásból az önkormányzati intézményeket érintő energetikai fejlesztéseket nem végezte el, visszaadja azt.

A városrendészettel kapcsolatos döntések, a térfigyelőkamerahálózat kiépítéséről szóló napirend tárgyalásakor felemlegették a hozzászólók a romló közbiztonságot, a betelepülők okozta együttélési gondokat. Újra elhangzott, hogy az orosháziak ne adják el házaikat, lakásaikat olyanoknak, akik később a legalapvetőbb együttélési normákat se tartják be, s ellehetetlenítik a közelben élők mindenapjait.

Számos kérdésre próbáltak jó válaszokat adni: például arra, mit tegyenek, ha nem mond le a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke és a tagok (az elmúlt héten, az idős tanító sérelmére elkövetett rablás után, felszólította őket lemondásra a Fidesz helyi szervezete - a szerző).

Egyhangú döntés született: a képviselő-testület felhatalmazásával a jegyző nyilatkoztassa a roma vezetőket arról, van-e folyamatban ellenük bármilyen eljárás; felhatalmazták a jegyzőt, hogy kezdeményezzen a NAV-nál a roma önkormányzat elnökét, a tagokat érintő vagyonosodási vizsgálatot.

A kamerák kihelyezése kapcsán elhangzott, hogy eddig 57 csomópontot megvizsgáltak a bővítések lehetséges helyszíneként. 

Ezek a belváros, játszóterek, iskolák, óvodák, temetők, busz-, vasútállomás stb. és környéke, de ez a kör bővíthető, s mindezt a rendőrséggel egyeztetve. Egy képviselő javasolta, lehetne társadalmi egyeztetés is e témában. Az is átgondolandó, hogy a mennyiség vagy a minőség irányába mozduljon el a fejlesztés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában