Agrárium

2023.10.24. 17:45

Felküzdötte magát hét tonna közelébe Békésben a kukorica

Mivel lényegében befejeződött az őszi termésű növények betakarítása Békésben, online-módon tartotta meg hétfőn ülését a vármegyei aratási koordinációs bizottság. Napraforgónál az átlaghozam hektáronként 2,8, szójánál 2,2, kukoricánál 6,9 tonna. A tengerinél az aratás utolsó időszakában magasabb átlagok születtek az eddigi 6,5 tonnánál, felkúszott az átlaghozam 6,9 tonna/hektárra.

Nyemcsok László

Forrás: Illustráció: MW-archív

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke elmondta, őszi káposztarepcénél a vetése befejeződött, a kelés vegyes képet mutat. Az őszi árpánál a mag 80, búzánál 70 százaléka van a földben. A magágy-előkészítés Békésben 90, az őszi mélyszántás 10 százalékon áll. Létfontosságú az elkövetkezendő időszakban a csapadék.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára hangsúlyozta, tagjaiknál a betakarítás gyakorlatilag befejeződött. Jelenleg még a szárítóknál felhalmozott kukorica tisztítása, raktári elhelyezése zajlik. Úgy tűnik, a raktárkapacitás elegendő lesz a termény elhelyezésére. Az átvételi árak továbbra is alacsonyak. A napraforgó tonnájáért 105–110.500, a kukoricáért 46–53, a szójáért 130–140 ezer forintot fizetnek a ferlvásárlók.

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője arról tájékoztatott, hogy további kárenyhítési bejelentés nem érkezett, a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések megtételének határideje október 31. Az őszi vetésű/telepítésű növények esetében a kárbejelentéseket november 1-jétől lehet megtenni az egyes kárnemekre a kárenyhítési törvény által szabályozott időpontok szerint. A 2023. évben kárbejelentésre elfogadó határozatot kapó gazdálkodók a kifizetési kérelmeket november 1-30. között adhatják be az Egységes kérelembeadó felületen.

– A mezei pocok kártétele továbbra is jelentősnek mondható, főként az őszi vetésű, már kikelt kultúrákban – emelte ki Tóth János. –  A védekezésre használható szerek szükséghelyzeti engedélyeinek meghosszabbítása (jelenleg november végén, illetve januárban jár le), a NÉBIH-nél külső kezdeményezésre (gyártó, forgalmazó) lehetséges. A folyamatos védekezési lehetőség fenntartását elősegítheti a felhasználók, valamint a forgalmazók, gyártók közötti együttgondolkodás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában