Átadó

2023.10.27. 17:21

Évente negyven-ötven gyermek születik Csorváson, létező igényt elégít ki az új mini bölcsőde - galériával

A mini bölcsőde megálmodásától a kivitelezésen át a beruházás befejezéséig öt esztendő telt el, az intézmény ünnepélyes átadóját pénteken délután tartották meg.

Gajdács Pál

Baráth Lajos, dr. Gulyás György, Vicziánné Vincze Mónika, Zalai Mihály és Herczeg Tamás

Fotó: Für Henrik

Az ünnepséget ovisok tánca vezette fel, majd két apróság, Samu Vivien és Oláh Veronika szavalata hangzott el.

– A mini bölcsődét a képviselő-testület 2018-ban megálmodta, ’19-ben beadta a pályázatot, melyet a vármegyei önkormányzat Zalai Mihály elnök úr vezetésével, valamint Herczeg Tamás képviselő úrral együtt támogatott, amit ’20-ban megnyert – foglalta össze a bölcsőde történetét Baráth Lajos, Csorvás polgármestere. – Érvénytelen közbeszereztetés után újrakezdtük, majd elérkezett a kivitelezés. A teremben nyolc gyereket tudunk fogadni, szeptembertől már négyen járnak ide.

Zalai Mihály, Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a vármegyei önkormányzat területi szereplő a területfejlesztési operatív programban, amely 2014-től ’21-ig tartott, és ami valós igényekre alapult.

– Ezt az átadások során tapasztalom is, mert Csorváson – ahogyan Vicziánné Vincze Mónika intézményvezető elmondta – több mint 30 gyermekkel több óvodás van, mint amikor ő vezető lett – mondta. Szerinte a városban az ifjúság van fókuszban, látszik, hogy miként képzeli el a jövőjét.

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő a következő kérdést tette fel:

– Hogy ki jár jól a mini bölcsődével? Szofi, Bianka, Aida és Sándor, valamint a többiek, akik még jönnek. Óvodai csoportszoba bővítés, majd a konyha felújítása következik, látszik, hogy ez egy egyenes vonalú pálya. Látszik a hit is, hogy a demográfiai folyamatok nem feltétlenül elkeserítőek a térségben. Jóllehet Békés vármegye népessége csökkent, Csorvás lélekszáma 2020 óta 120-130 fővel növekedett.

Dr. Gulyás György, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Járási Hivatalának vezetője elmondta, hogy a mini bölcsőde létező igényt elégít ki, hiszen évente 40-50 csorvási gyermek születik és a meglévő bölcsőde már kicsinek bizonyult.

– Azért kiemelt jelentőségű a mini bölcsőde, mert azok a szülők, akik a gyermekük bölcsődés korában vissza akarnak menni a munka világába, ezt úgy tehetik meg, hogy nem kell másik település bölcsődei szolgáltatásait igénybe venniük, ami időmegtakarítással jár – mondta.

A köszönőlevelek átadása után, a szalagátvágás előtt a Hérics citerazenekar adott elő egy népdalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában