Díjátadó

2023.10.17. 20:20

Barkász Sándor érdemelte ki az idei KÉSZ-díjat – galériával

Ebben az évben Barkász Sándor mérnök érdemelte ki a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete elismerését. A KÉSZ-díjat a Szentháromság Plébánia közösségi termében megtartott kedd délutáni ünnepségen adták át.

Papp Gábor

Barkász Sándornak (balról) gratulált Dankó Béla és Pálmai Tamás

Fotó: Jenei Péter

Köteles Zoltán, a KÉSZ békési elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki a közösség fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint kiemelte, a közösségekben mindenki hozzáteszi az egészhez a magáét. 

– Vannak olyan emberek, akik különösen sokat tesznek az egészért, számukra természetes, hogy közösségi emberek – tette hozzá. Köteles Zoltán kifejtette, a KÉSZ-díjat 17 éve azért alapították, hogy ezen közösségi emberek előtt tisztelegjenek, hogy megköszönjék azt a településért tett, illetve országot és hazát építő munkát, amit végeznek.  Az elismerés átadását megelőzően olyan produkciókat, népdalt és néptáncot mutattak be az eseményen helyi fiatal művészek, tehetségek, amelyek közel állnak a díjazotthoz. 

A kitüntetettet a jó barát, dr. Pálmai Tamás méltatta. Mint elmondta, Barkász Sándor hihetetlen akaraterővel, kitartással, tehetséggel és végtelen alázattal, hajthatatlanul végzi a munkáját. 

A becsület, a tisztesség és segítőszándék: ezek a fő erényei. Mindig természetes, empatikus, és van humora is. Beismeri, ha téved. Övé egy alapítvány, amellyel évek óta együtt jótékonykodik például a KÉSZ-szel. Szereti és tiszteli a hagyományokat. Úgy szereti Békést, hogy nem feledheti Mezőgyánt és Sarkadot...szereti Istent, hazát és a családját is.

Barkász Sándor úgy fogalmazott, boldogsággal tölti el, hogy mennyien eljöttek a rendezvényre.  Mint mondta, pár éve megkérdezte tőle valaki, hogy mi a boldogság. 

– Erre nem volt egyszerű válaszolni. Egy kis gondolkodás után azt mondtam, hogy évtizedeken átívelően, gyermeki kíváncsisággal kutatom az élet értelmét, az élet biztonságát, és ezt próbálom szenvedéllyel, segítőkészséggel tenni – fogalmazott.

Az elismerést Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Pálmai Tamás és Köteles Zoltán nyújtotta át.

Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, napjainkban a keresztény értelmiségeiknek nagyon komoly felelősségük van abban, hogy a világ merre megy tovább. 

– Ha körbenézünk, azt látjuk, hogy a világ feje tetejére állt. Azok az erők, akik szeretnénk világot átalakítani a saját képükre, és nem az Isten képére, egyelőre sikerrel járnak – folytatta a gondolatot. – Egy szomszédos országban pusztán a hatalomért, a befolyás kiterjesztéséért tízezrek halnak meg. Nyugat-Európa nagyvárosaiban és a Közel-Keleten is szörnyű dolgok történnek. Láthatjuk, hogy felnő hamarosan több olyan generáció, amelynek tagjai számára egyáltalán nem természetes, hogy keresztények, és nem természetes, hogy közösségben élnek, és a közösségért kell tenniük. Ezt látják, ezt kapják a médiából, ezt kapják az interneten keresztül, ezen nevelkednek. Ez nem a fiatalok hibája, hanem azoké az erőké a felelősség, akik tudatosan próbálják meg átformálni a világot, megpróbálják a fiatalokat a közösségektől elválasztani, megpróbálják a közösségeket szétverni azért, hogy az egyéneket utána könnyű legyen irányítani, és könnyű legyen bármit megtenni az emberekkel. Ezért nagyon fontos, hogy a KÉSZ létrehozta ezt a díjat, és megkeresi azokat az embereket, akik nem csak közösségi emberek, hanem, mint Barkász Sándor sokat tesznek az ifjúság neveléséért, az ifjúság felé fordulással azért, hogy ne minden fiatal az említett módon élje meg a mindennapjait.

 

– Sokat tesz azért, hogy a fiatalok visszaforduljanak, és a közösség tagjai legyenek – emelte ki. – Legyen az a város közössége, egy táncegyüttes, egy sportegyesület, egy ország vagy Európa közössége. Nagyon fontos, hogy KÉSZ felismeri és elismeri, ha valaki a saját pátriájában, a saját környezetében mindent megtesz azért, hogy jó irányban menjenek a dolgok. Barkász Sándor pedig évtizedek óta rengeteget tesz a közéletben, a sportban, a munka világban, minden területen, hogy jobb legyen a világunk.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában