Díszpolgár

2023.09.03. 07:48

Oszter Sándorra, Rózsa Sándor megformálójára emlékeztek Kondoroson

Oszter Sándor színművész szombaton lett volna 75 éves, rá emlékezett Kondoroson többek között a Legendák Földje Alapítvány és Ribárszki Péter polgármester is. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt a Rózsa Sándor című filmben nyújtott alakítása tette országosan ismertté, 15 évig a Kondorosi Betyárnapok emblematikus alakja volt.

Nyemcsok László

Szombaton lett volna 75 éves a sokak által szeretett színész.

Fotó: Móricz István/Bors

Paluska Zoltán, a Legendák Földje Alapítvány elnöke elmondta, Oszter Sándort 2010-ben választotta meg Kondoros díszpolgárának a képviselő-testület, az elismerést Dankó Béla, a település akkori polgármestere adta át. A művész méltatásában szerepelt, hogy hosszú évek óta őrzi, ápolja és népszerűsíti a kondorosi betyárhagyományokat.

– Tiszteletbeli kondorosinak számított, és büszkén vállalta is a kötődést a településhez – mondta korábban Dankó Béla. –Mindenkihez volt egy-két jó szava. Ha bárki megszólította, közvetlenül beszélgetett vele, sztárallűröktől teljesen mentes, jó emberként marad meg az emlékezetünkben.

Paluska Zoltán kiemelte, a színészóriás soha nem érkezett üres kézzel Kondorosra, magával hozta, és a városnak ajándékozta azt a csikóbőrös kulacsot, szikét, bugylibicskát és rézveretes nyelű fokost, amiket Rózsa Sándorként tartott a kezében. A bugylibicska egyébként a legenda szerint valóban Rózsa Sándoré volt. A filmforgatás után Oszter Sándor megtarthatta az ereklyéket, és a felajánlásig otthonában őrizte ezeket.

Oszter Sándor Ribárszki Péterrel is jó barátságot ápolt Fotó: Beol.hu

Ribárszki Péter 2020. júliusi, utolsó találkozásukat idézte fel. A színészlegenda szokásos jókedvével, műveltségével, alaposságával mutatta be a városnak felajánlott ereklyéit a csárdamúzeum megnyitásakor.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Rózsa Sándor megformálójaként vált színészként ismertté, ez is Kondoroshoz, a csárdához köti örökre – emelte ki a polgármester. – Ugyanakkor Sándor minden nap velünk van, ugyanis a múzeumban található Rózsa Sándor viaszfigura az ő hangján szólal meg, üdvözli a látogatókat.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában