Szarvas

2023.09.02. 19:15

Halételek illata lengte be az Anna-ligetet - galériával

Az immár 47. MA-HAL Országos Halfőző Versenynek adott otthont szombaton Szarvas, az Anna-ligetben, azon belül is a MATE Halászati Kutatóintézetének területén. Az eseményt most először látja vendégül a település, és máris nagy sikert aratott. Főszervezője a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, fő támogatói pedig az Agrárminisztérium és a MOHOSZ.

Vásári Erzsébet

Fotó: Vásári Erzsébet

Halételek illata lengte be a szarvasi Anna-ligetet szombat reggel, amikor elstartolt a 47. MA-HAL Országos Halfőző Verseny a MATE Halászati Kutatóintézetének területén. A megnyitón dr. Németh István, a rendezvényt szervező Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, a verseny egyben a magyar halételek és a hazai hal szeretetének ünneplése is. Hozzátette, a részvevők kifejezetten magyar halfajokból készítenek ételeket. Ismertette továbbá a jelenlévőkkel, hogy pénteken zárult Szarvason az Európai Pontykonferencia, ahol 17 ország pontytenyésztője, mintegy 100 fő résztvevővel sikeres tanácskozást folytatott arról, hogy Európában milyen nagy jelentőségű a ponty termelése, és fogyasztása. Végül hangsúlyozta, mindenkinek azt ajánlja, hogy a messziről jött ázsiai, sokszor ellenőrizhetetlen hal helyett fogyasszon magyar halat, hiszen hazánkban nagyon szigorú élelmiszerbiztonsági szabályokat kell betartani, így finom és biztonságos alapanyag kerülhet a fogyasztókhoz.

Farkas Sándor miniszterhelyettes kifejtette, amikor ilyen sok résztvevővel egy ilyen nagyszerű verseny életre kel, az az Agrárminisztérium és a haltermelők azon közös törekvésének sikerességét bizonyítja, miszerint igyekeznek elérni, hogy minél több egészséges halétel kerüljön a magyar családok asztalára. Hozzátette, az utóbbi tíz évben mintegy 27 százalékkal emelkedett az egy főre jutó magyar halfogyasztás, ami mára eléri a 6,5 kilót. Ez komoly fejlődést jelent, amiben a hazai szakembereknek rendkívül nagy szerepe van épp úgy, ahogy a mostani halfőző versenyhez hasonló programoknak is. Végül hangsúlyozta, a magyar hal valóban egy olyan különlegesség, amilyet kevés helyen kóstolhatnak a világban. A lakosság pedig nagyon szereti, és kitűnő ételeket készít belőle. A rendezvényre visszatérve elmondta, körülnézve ahány sátrat, annyi féle halételt is lát sülni-főni, melyek mind más ízvilágot kínálnak a látogatóknak, és persze a zsűrinek is.

Babák Mihály polgármester elárulta, Szarvas egy halas város a maga 34 kilométeres Körös-Holtágával, és természetesen a MATE Halkutató Intézetének jelenlétével. Tehát mondhatni ősi szokásuk a halászat és a horgászat, éppen ezért saját receptű halászlevük is van, mégpedig a körösi halászlé. Hozzátette, örömmel fogadták azt, hogy otthont adhatnak a MA-HAL Országos Halfőző Versenynek, amelynek keretében rengeteg finom és egészséges halétel készül náluk.

Pálszabó Mihály mesterszakács, a zsűri elnöke végül a halételek értékelési szempontjairól számolt be. Elárulta azt is, hogy immár ötödik éve kíséri végig ezt a versenyt. Hozzátette, a magyar gasztronómiának egyfajta örömteli adottsága a bográcsozás, valamint a roston-, és nyárson sütés, amit érdemes kihasználni. A vizek közelében pedig a vad mellett a hal a kiemelkedő alapanyag, ami ráadásul rendkívül egészséges. Fontos tehát a népszerűsítése a lakosság körében, ami örömére az elmúlt években sikeresnek bizonyult.

Halászlé, harcsatál és halkolbász is készült

Pásztor Lajos és Mikus Ildikó Martfűről érkezett a versenyre. Elárulták, most először mérettetik meg magukat a MA-HAL Országos Halfőző Versenyen, de más halfőző rendezvényen már részt vettek korábban is. A szarvasi eseményen bajai halászlevet főztek.

Bozsányi István és Urbancsok Zoltán a Magyar Halkolbász Lovagrendet képviselte a versenyen. Beszámolójukból kiderült, nem versenyezni érkeztek az eseményre, hanem meghívásra, de az ételkészítés nem maradt el részükről sem, hiszen halkolbászt töltöttek, és haltatárt is kínáltak a résztvevőknek.

Tóth Flórián, Wéber Csaba, Körösparti János és fia, Zsombor a Halászati Kutatóintézet (HAKI) csapatának tagjai, tehát helyiekként magát, Szarvast is képviselték a versenyen. Főztek dunai halászlevet, valamint harcsatálat készítettek. Mindent kizárólag szarvasi alapanyagokból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában