Szemle

2023.09.01. 10:06

Friss hírek érkeztek Békéscsabáról

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Elsősegélynyújtókat képeztek az Alföldvíznél
Az Alföldvíz Zrt. a napokban iskolapadba ültette több szakemberét. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett képzésén első körben a békéscsabai telephely munkavállalói vettek részt, azonban szerveznek még képzéseket a víziközmű-szolgáltató Gyomaendrődön, Orosházán, Makón, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és körzetében dolgozói számára is. A szakszerű, hatékony elsősegélynyújtás feltétele, hogy azt képzett elsősegélynyújtó adja, így a begyakorlott mozdulatsorokkal a mentők megérkezéséig, az első orvosi ellátásig akár életet lehet menteni. Az Alföldvíz Zrt. munkatársainak Csendes Csaba, a békéscsabai mentőállomás vezetője egyebek mellett az elsősegélynyújtás alapjairól, az eszméletlen beteg ellátásáról, az újraélesztés alapjairól, a félautomata defibrillátor használatáról, a leggyakoribb rosszullétek első ellátásáról beszélt, több praktikát is bemutatva.

Állatkínzás miatt felel egy csabai apa és fia
Állatkínzás miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 34 éves békéscsabai férfi és édesapja, egy 57 éves békéscsabai férfi ellen. A 34 éves fiúé volt a francia bulldog, de az apa gondozta. A kutyánál kétoldali gennyes és szemölcsös külső hallójárat-gyulladás alakult ki még 2017-ben, azonban ezt egyikük sem kezeltette annak ellenére, hogy tudtak róla. A vádhatóság szerint a betegség folyamatos, az átlagosnál nagyobb fájdalommal járt, és kezelés hiányában a kutya maradandó fogyatékosságot és hallássérülést szenvedett. Az ügyészség indítványa alapján a két férfi felfüggesztett börtönbüntetésre számíthat. Emellett elrendelhetik a pártfogó felügyeletüket, illetve előírhatják számukra az állatvédő egyesület által kifizetett, 310 ezer forintot kitevő orvosi költségek megfizetését is fele-fele arányban. A vádhatóság javasolta a kutya elkobzását, valamint azt is, hogy a vádlottak fizessék meg a nyomozás során felmerült, több mint 250 ezer forintnyi bűnügyi költséget.

Javítják a burkolatot Békéscsabán, az Orosházi úton
Zajlanak a burkolatjavítási munkálatok Békéscsabán, az Orosházi úton: csütörtökön Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is a helyszínen járt. Ismertette, Csicsely Gergővel a Kenderföldek Egyesület elnökével látogattak el az Orosházi útra, ahol korábbi egyeztetés után a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai első körben a gyalogátkelő helyeken végeznek burkolat javítási munkákat a biztonságosabb áthaladás érdekében, majd ezt követően a forgalmi sávokban kialakult hibákat javítják kátyúzással és szórásos technológiával.

Új EpiPenek kerültek a békéscsabai óvodákba
Folyamatosan cserélik az allergiás reakciók, anafilaxiás sokk elleni gyógyszert tartalmazó EpiPeneket az önkormányzati intézményekben – adta hírül a napokban Varga Tamás alpolgármester. Hangsúlyozta: a város nemcsak az életmentő készítmény beszerzéséről, hanem annak cseréjéről is gondoskodik, mielőtt lejárna a szavatossági ideje. Az óvodák vezetői a minap tartott óvodavezetői értekezleten vették át az új injekciós tollakat, és bíznak abban, hogy nem lesz szükség a használatukra az induló nevelési évben.

Meghasadt egy nyárfa Békéscsabán
Meghasadt egy nyárfa ága csütörtökön délután Békéscsabán, a Pásztor utcában. A helyi hivatásos tűzoltók a gyalogosforgalmat akadályozó növényzetet egy motoros láncfűrész segítségével levágták, majd lehúzták a járdáról. A katasztrófavédelem beszámolójából kiderült, hogy az eset során senki sem sérült meg, és a közlekedési rend is rövid idő alatt helyreállt.

Ötvenhét elsőssel kezdte el a csabai Jankay-iskola a tanévet
A Jankay-iskola tanévnyitó ünnepségén vett részt pénteken Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. „Örömmel vettem részt és köszöntöttem a diáksereget, a pedagógusokat és a szülőket a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén, ahol 57 elsős diák először ült be az iskolapadba. A családok visszajelzései alapján büszkén mondhatom, hogy Békéscsaba oktatási intézményeiben gondos kezek és rendezett környezet fogadja a gyerekeket” – írta közösségi oldalán Szarvas Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában