Összegzés

2023.09.08. 06:30

Egyértelművé vált, hogy nálunk érdemes bringázni: a Békési kastélyok vándortábor a szezon egyik legjobb útvonala volt

Véget ért a Békési kastélyok bringás vándortábor 2023-as szezonja. A 22 turnus mintegy félezer résztvevője közel 300 kilométeres útvonalat járt be nem egészen egy hét alatt. Az útvonal majd 25 településen haladt át, két teljesen felújított kastélyt néztek meg, de útba ejtették Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárát, valamint Közép-Európa legmagasabb evangélikus templomát is.

Erdei-Kovács Zsolt

Fáradt, de elégedett túrakísérők.

Fotó: Erdei-Kovács Zsolt

Voltak kastélyromok, felújítás alatt álló és felújításra váró kúriák, valamint számos olyan épített és természeti érték, amelyet még csak címszavakban is lehetetlen volna felsorolni. Ezernyi élmény várt a résztvevőkre, a diákokra és az őket kísérő pedagógusokra, amelyek lassacskán kedves emlékké nemesednek. Egészen röviden így jellemezhető a Békési kastélyok bringás vándortábor első szezonja. Érdemes azonban ennél jóval hosszabban is összegezni, hiszen a kezdeményezésnek számos kézzel fogható pozitív hozadéka van.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség elnöke lehetett volna egészen diplomatikus is, hiszen a Békési kastélyok elnevezésű útvonalon kívül 2023-ban 12 másik általuk kínált lehetőség is csábította a bringásokat. Mint mondta, kiemelkedően jók a visszajelzések, az új útvonalak nagyon népszerűek voltak. Sokan voltak az új útvonalakon, a gyerekek igazán szerették ezeket – tette hozzá. Kiemelte: nagy öröm, hogy az idei szezon nagyobb baj, baleset nélkül zárult.

Jelenleg a már beérkezett tanári és tanulói kérdőívek kiértékelése zajlik, ez alapján lehet majd az útvonalak között egyfajta rangsort állítani, illetve megállapítani azt, hogyan teljesítettek a különféle útszakaszok összességében, valamint ezek összetevői. A szállást és az ellátást éppúgy pontozzák, osztályozzák a pedagógus résztvevők, mint a túrakísérők hozzáértését és hozzáállását. A szövetség nagy figyelmet fordít a visszajelzésekre, szeretik tudni, mi az, amin mindenképpen változtatni, javítani kell, illetve, mi az, ami igazán jól sikerült, jól működött.

Elképesztő lelkesedést tapasztaltak
– Az új útvonalak kapcsán elmondható, hogy elképesztő lelkesedés volt tapasztalható a szervezők és a túrakísérők részéről – összegzett Pénzes Erzsébet, kifejezve: talán ez volt az első olyan év, amikor az új útvonalak túltettek a régebbieken, illetve hibátlanul ugrották meg a lécet. A békési csapat is lokálpatriótákból állt, akik a legjobbat akarták kihozni, nagyra értékelték, hogy hozzájuk kerékpáros turisták érkeztek. Ezek a friss belépők adminisztratív szempontból is nagyon erősek voltak, a menedzserek is remekül látták el a feladataikat – mondta.

Pénzes Erzsébet: a Békési kastélyok bringás vándortábor a 2023-as szezon egyik legjobb útvonala volt. Fotó: Erdei-Kovács Zsolt

Pénzes Erzsébet úgy fogalmazott: ki meri mondani, hogy a Békési kastélyok bringás vándortábor a 2023-as szezon egyik legjobb útvonala volt. Hozzátette, nem csupán a visszajelzések, hanem személyes tapasztalatok is mondatják ezt vele, nem minden útvonal ilyen, nem mindenkivel ennyire egyszerű és gördülékeny a közös munka. Kotroczó Henrietta útvonalfelelőst és Opauszki Zoltán társszervezőt külön is megemlítette, valamint a szolgáltatói nyitottságot, együttműködést is szóba hozta.

A storytellingben is erősek voltak
Az már a bejáráson is világos volt számára, hogy az itt tevékenykedő túrakísérők minden tekintetben igencsak felkészültek, szeretik azt, amit csinálnak, szeretik ezt a tájat és meg akarják mutatni az ide érkezőknek annak minden szépségét és értékét. Azt is elmondta, hogy a Békési kastélyok túrakísérői mindenben, a technikai-műszaki dolgokban és a szervezésben-lebonyolításban, valamint a storytellingben is kiemelkedően jók voltak. Pénzes Erzsébet szeptember 8-án Békéscsabára érkezik, a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezendő Bringás vándor fotókiállítás megnyitóján köszönti majd a megjelenteket.

A felkéréssel összefüggésben azt említette meg, hogy szívesen vállalta, az egész térség a szíve csücskévé vált múlt év augusztusa, a kezdeti időszak óta, mert az itteni kerékpáros infrastruktúra egészen egyszerűen fantasztikus, sok a látnivaló és emellett rácsodálkozott az itt tetten érhető nagyon kedves igényességre is. – Nem számítottam arra, hogy Békés megye, Békéscsaba ennyire jó hely, ahogyan arra sem, hogy mennyire jó fejek, mennyire lelkesek az itt élők. – Ha ma bárki megkérdez, hogy hol érdemes bringázni, akkor Békés megyét, Békéscsabát és térségét ajánlom – összegzett végül.

Opauszki Zoltán: van mit megmutatni
– Érdemes onnan indítani, hogy egy nagyon mozgalmas, történésekben gazdag év végén vagyunk, ami természetesen nem naptári évként értelmezhető – ezt már Opauszki Zoltán mondta, aki a kezdetektől fogva bábáskodott a Békési kastélyok komplikációmentes megszületésénél. A turisztikai tanácsnok megfogalmazta, nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött beszélgetés arról a MAKETUSZ-szal, hogy jó ötlet volna bringás vándortábort szervezni a térségben. Az induláskor is tudható, látható volt az, hogy mennyi látnivaló van Békéscsabán és Békés megyében, amelyeket érdemes megmutatni – fogalmazott.

– A Wencheim-kerékpárút megvalósulása akkorra a célegyenesbe ért és bár sejthető volt, hogy ez egyfajta szintlépést jelent a kerékpáros turizmusban, de azt nem láttuk előre, hogy ez ilyen nagymértékű lesz. Bizakodó volt, hitt benne és reménykedett, de az eredmények minden várakozását felülmúlták – szögezte le. Azt is ismertette, hogy jó időpontban születik ez a cikk, mert ezen a pénteken közel félszáz szereplő összegzi majd a 2023-as bringás vándortáborok során szerzett tapasztalatokat. A túrakísérők, valamint a szervezők-lebonyolítók, a műszaki-technikai segítők mellett a szállásadók, az ellátást és a programokat biztosító szolgáltatók képviselői is megjelennek majd a Csabagyöngyében tartandó eseményen.

A személyes tapasztalatairól szólva azt emelte ki, hogy nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett hozzá a Békési kastélyok útvonal kapcsán. Az ide érkező általános-és középiskolás diákok, továbbá tanáraik különleges nehézségekkel, extrém időjárási körülményekkel kellett megküzdjenek, de a közel 300 km teljesítése ennek ellenére vagy éppen ezért nagyon nagy élmény volt mindnyájuk számára. Mint említette, volt olyan csoport ahol a legifjabb résztvevő 11 éves, a legidősebb pedig 80 éves volt, ami jól jelzi a csapatok színes mivoltát. A június közepétől augusztus végéig tartó időszakban közel 500 résztvevő tekerte végig a távot.

Opauszki Zoltán felidézte, hogy az útvonal februári meghirdetésekor nem egészen fél óra alatt telt be a létszám. A MAKETUSZ oldalán reggel 6 órakor közzétett regisztrációs felhívásra 6 óra 30 perckor szabad hely hiányában már nem lehetett jelentkezni. A turizmusért felelős tanácsnok a beszélgetés során köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a szervezésben, a megvalósításban, a lebonyolításban, akiknek a munkája révén mind többen ismerhetik, ismerhették meg Békéscsabát és a megyeszékhely környékét, s kóstolhattak bele mindenféle mellékíz nélkül a Békés megyei tájba, élményekbe.

Csak fél szemét lehunyva pihenhetett
A szervezésben, megvalósításban az útvonal felelőseként Kotroczó Henrietta oroszlánrészt vállalt, az ő tevékenységét minden szereplő dicsérte, áldozatkész munkája garanciát jelentett arra, hogy az ide érkezők ennek a térségnek a legjavát kaphassák meg. – Nem tudtam, nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk, ez a két és fél hónap állandó, folyamatos ügyeletben telt – kezdte beszámolóját az útvonal szíveként, lelkeként és motorjaként említhető szervező. Mint folytatta, amíg a csapatok álomra nem hajtották a fejüket, addig ébernek kellett maradni, s utána is csak fél szemét lehunyva pihenhetett.

Kihegyezett, csúcsra járatott két és fél hónapos időszak volt, a telefon kérlelhetetlenül, gyakorlatilag folyamatosan csöngött.

Tavaly november végétől idén május elejéig folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényelt a túraútvonal, az összes szereplővel folyamatosan egyeztetni kellett. Havi átlag kétszáz email, végtelen számú telefonhívás, ezernyi munkaóra szükségeltetett a megvalósításhoz. Az előkészületeknek komplex egésszé kellett összeállnia, a vizsga pedig az első turnus elindulásakor kezdődött és az utolsó turnus végéig tartott. Iszonyatosan nagy nyomást jelent az, hogy az állandó jelleggel felmerülő problémákat mindig, minden körülmények között gördülékenyen lehessen megoldani.

Kotroczó Henrietta: nagyon jó csapat jött össze, a túrakísérők nagyon magasra tették a lécet. Fotó: Erdei-Kovács Zsolt

A Békési kastélyokat elkerülték a nagyobb megpróbáltatások, sőt a viszonylag gyakorinak számító balesetek vagy betegségek sem sújtották nagyobb mértékben. Az ügyeletre mindössze néhány alkalommal kellett résztvevőt kísérni, néhány műszaki mentés volt, pár kisebb baleset, esés történt, de amiért igazán hálásak lehetünk, hogy az igazán nagy problémák és nagyobbnak mondható gondok elkerültek bennünket – summázott Kotroczó Henrietta. Volt napszúrás, hányás és hasmenés, de ez majdhogynem természetesnek mondható. Mindent egybevetve a Békési kastélyok bringás vándortábor nagyon jól sikerült. Mint arról korábban már szó esett, a résztvevők mindent osztályoznak. 

A táborvezető pedagógusok egytől ötig terjedő skálán rangsorolják az általános benyomásaikat, a szálláshelyeket, az étkezési szolgáltatókat, a rendelkezésre álló kerékpárok állapotát, a szerviz felkészültségét, a túrakísérők milyenségét és az egész útvonal szervezettségét is. Emellett szöveges értékelést is adnak, ennek értékelése jelenleg is zajlik. Annyi már most kiolvasható, hogy a Békési kastélyok az objektív számok alapján is jól teljesített.

Kiemelte, az útvonal legnagyobb erőssége az itt tevékenykedő munkatársak felkészültségében rejlik. – Nagyon jó csapat jött össze, a túrakísérők nagyon magasra tették a lécet – értékelt. Hamar összeállt a stáb és a bejárás is nagyon jól sikerült – erről itt írtunk bővebben. Fontos a kondi, a pedagógiai érzék, az útvonal ismerete és a megfelelő hozzáállás, ebben itt nem volt hiány – húzta alá. 

Így összegzett a kapitány
Végezetül pedig következzen a kapitányok kapitánya, vagyis Kocziha Attila összegzése, aki a túravezetők vezetőjeként jellemezhető. 

– Óriási tapasztalat volt, rengeteget tanultam ebből a nyárból, de nem csupán a bringás vándortábor túravezetői feladatait tekintve – fogalmazott, aláhúzva: a kerékpározás mellett a gyerekekkel való együttműködés is hordozott magában fejlődési lehetőséget, ahogyan a megye útjainak, útvonalainak mélyebb megismerése is fontos szempontként említhető.

Ez az útvonal így egyben teljes újdonságnak mondható, eddig nem volt ilyen formában elérhető ez a kerékpáros élménycsomag. Jó volt egyben látni ezt a programsort, szerves egységként valósult meg minden egyes elem – említette. Kiemelte, nagyon sokat jelentett a vendégszeretet. Felidézte, hogy a 22., tehát a legutolsó turnusban a Szeghalom és Békés-Dánfok közötti szakaszon 40 fokban kellett tekerniük a gáton, amely körülményt nem segítette az erős szembeszél. Igencsak tikkadtak voltak már, mire megálltak pihenni egy gátőrháznál, ahol mindenféle kérés nélkül ajándékba kaptak két üveg behűtött ásványvizet.

Kocziha Attila: a barátságos momentumok teszik kiemelkedővé az alapvetően jó élményt. Fotó: Erdei-Kovács Zsolt

Az ilyen és ehhez hasonló barátságos momentumok teszik igazán kiemelkedővé az alapvetően jó élményt – ismertette. Ez mutatja meg igazán az itt élők milyenségét, szeretetét, ez az, amire később szívesen gondolnak majd vissza a hozzánk érkező bringás vándorok. Kitért arra is, hogy ezt a fajta hozzáállást tapasztalták meg városi környezetben is, az autósok sokszor voltak előzékenyek és udvariasak, ami nagyon sokat számít. A személyes visszajelzéseiről szólva azt közölte, az előző csapatától még a közelmúltban is kapott köszönő levelet, pedig az a turnus június végén valósult meg.

Ha valaki kíváncsi azokra az élményekre, amelyeket ez a közel félezer bringás vándor megélt a Békési kastélyok túraútvonal révén, akkor érdemes megtekintenie a Csabagyöngyében nyíló Bringás vándor fotókiállítást. Az ünnepélyes megnyitó ezen a pénteken, szeptember 8-án 15 óra 30 perckor kezdődik a kulturális központ földszinti galériájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában