Világnap

2023.09.08. 13:29

Az öngyilkosság megelőzésére gyertyás sétával hívták fel a figyelmet Békéscsabán – galériával, videóval

A Békéscsabai S.O.S. Lelkisegély Szolgálat a Békéscsabai Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó, valamint a Dr. Baly Hermina Mentálhigiénés Alapítvány együttműködésével az öngyilkosság megelőzésének világnapja (szeptember 10.) kapcsán figyelemfelkeltő sétát szerveztek csütörtökön este Békéscsabán, a Korzó tértől a Szent István térig.

Nyemcsok László

Fotó: Dinya Magdolna

A csendes, gyertyás felvonulás után a Szent István téren Gondolatok az öngyilkosság megelőzéséről címmel hangzott el előadás. Ezt 20 órától zenés szolidaritás követte, ahol gyertyagyújtással emlékeztek a résztvevők eltávozott szeretteikre. A gyertya lángjával támogatták az öngyilkosság megelőzését, a túlélőket és a hátrahagyottakat.

A rendezvényhez kapcsolódó szervezetek a következők voltak: Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány, MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, Európai Szövetség a Depresszió Ellen magyarországi szervezete, Velem lehet beszélgetni kezdeményezés, Mentálhigiénés Egyesület – Békés Mérték Közösségi Ház.

Dr. Udvardi László, az Békéscsabai S.O.S. Lelkisegély Szolgálat szakmai vezetője, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének alelnöke elmondta: ha értesülünk arról, hogy az ismeretségi körünkben valaki fontolgatja az öngyilkosságot, merjünk odamenni hozzá, merjük megszólítani, merjünk beszélni vele. Ne érezzük úgy, hogy ez kínos, és inkább elmegyünk mellette. Ha valaki el akarja mondani, hogy ilyen gondokkal küzd, és mi meghallgatjuk, megkönnyítjük neki, hogy megossza velünk ezt a nehéz élethelyzetet, vagy bármit, ami oda vezetett, hogy ilyen súlyos gondolatai vannak. Másrészről fontos táplálni, hogy mindig van remény, mindig van, aki segíthet, mindig van kiút.

Dr. Udvardi László elmondta, a javuló tendenciák ellenére itthon még mindig az öngyilkosság a vezető halálokok egyike a fiatalok körében. Fontos, hogy tegyünk ellene. A WHO legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy egyre javulnak a mutatók, megközelítőleg 10 százalékkal kevesebb öngyilkosságot rögzítettek világszerte. A fiatalok különösen veszélyeztetettek: a közlekedési balesetek után az öngyilkosság a második vezető halálok a 15 és 29 év közöttiek körében. Az elemzések azt is kimutatták, hogy a magasabb GDP-vel rendelkező országokban háromszor annyi férfi lesz öngyilkos, mint nő.

Dr. Udvardi László kitért arra, lehetőség szerint minden évben tartanak valamilyen figyelemfelkeltő akciót az öngyilkosság megelőzése kapcsán. A telefonos lelkisegély-szolgálat a megelőzést is szolgálja, miként az akut öngyilkossági krízisben levők hívásának fogadását, menedzselését.

– Azért szeretnénk a lakosság figyelmét is felhívni erre a problémára, mert erről nem tudunk eleget beszélni – emelte ki a pszichiáter szakorvos. – A séta is azt szolgálta, hogy láthatók legyünk valamilyen szinten, és megmutassuk, hogy ez egy jelenlévő probléma. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában