Édes anyanyelvünk

2023.09.18. 11:02

Arról is vitáztak Békéscsabán, hogy áldás vagy átok a mesterséges intelligencia

A napokban adott otthont az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Békés vármegyei döntőjének a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium – ismertette dr. Farkasné Csató Katalin, a középiskola pedagógusa. A megmérettetés komoly múltra tekint vissza, mivel immár 51. alkalommal szervezi meg az országos döntőt a Kazinczy-díj Alapítvány és Sátoraljaújhely önkormányzata.

Licska Balázs

Az írásbeli feladatok között szerepelt többek között bibliai szólásmagyarázat, közmondások értelmezése, idegen szavak meghatározása, nyelvhelyességi hibák felismerése. A szóbeli részben pedig önálló szöveget formáltak és adtak elő a versenyzők. Három téma közül választhattak: élménybeszámolóként a nyári szünet legemlékezetesebb eseményéről mesélhettek; azt fejtegethették, hogy van-e szükség illemszabályokra; míg vitaindítóként arról beszélhettek, hogy áldás vagy átok-e a mesterséges intelligencia.

A sátoraljaújhelyi országos döntőben Békés vármegyét a két legjobban szereplő gimnazista képviseli majd: Horváth Áron, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium diákja, valamint Molnár Eszter, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanulója. A legtöbb pontot elért technikumi tanuló szintén részt vesz az országos megmérettetésen: Hrubecz Zorka, BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában