Beol podcast

2023.08.22. 12:29

Több csabai intézményben ismerkedhetnek meg a gyerekek Zénóval, a méhecskével– galériával, podcasttal

A hamarosan kezdődő nevelési és tanévben immár minden önkormányzati óvoda, valamint a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola is részt vesz a Zöld Őr Környezetvédelmi Programban. A projekt tavaly indult Szarka Anita, az általános iskola pedagógusának a kezdeményezése, ötlete alapján. A programról, a tapasztalatokról és a jövőről kedden a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban tartottak egy rendezvényt.

Licska Balázs

Gyebnár Emőke és Szarka Anita.

Fotó: Licska Balázs

Szarka Anita elmondta, hogy a környezetismeretet, mint önálló tantárgyat kivezették első és második évfolyamon, és úgy döntöttek, hogy azt a magyarba kell integrálni. Az óvodákban viszont van környezeti nevelés, és fontosnak tartotta, hogy ezt a folytonosságot ne szakítsák meg. Ezért indította a környezetvédelmi programot, amely amellett, hogy megismerteti a gyerekeket Zénóval, a méhecskével, az óvoda-iskola átmenetben szintén segíti őket.

Intézmények közötti együttműködésként megszületett a nagycsoportos óvodásoknak írt munkafüzet, Szarka Anita mellett társszerző volt Dohányos András Róbertné és Szelesné Arany Brigitta, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda két óvodapedagógusa. A munkafüzet tíz témakört tartalmaz, amelyeket minden óvoda be tud építeni az alapprogramba. A környezetvédelmi program nem csak egy munkafüzetet jelentett: rendezvényeket is tartottak a nagycsoportosoknak.

Az eddigi tapasztalatokról szólt a keddi eseményen Pribelszki Péterné, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda igazgatója, valamint Dohányos András Róbertné és Szelesné Arany Brigitta, akik szerint megfigyelhető volt a gyerekek fejlődése, tapasztalatokat szereztek. A program és a munkafüzet, amelyet a heti tevékenységek során is elővettek, tetszett nemcsak a kicsiknek, de a szülőknek is, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 

Papp-Jóljárt Gyöngyi, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója dicsérte Szarka Anita szakmai felkészültségét, aki egy kiemelkedő programot álmodott meg. Túl vannak az első éven, és hangsúlyozta, hogy a program elindul az általános iskolában is, azt követően, hogy megszületett az első osztályosoknak szóló munkafüzet igényes, kiváló színvonalú munka eredményeként, a gyermekek mindenek felett álló érdekében.

A keddi rendezvényen Gyebnár Emőke bemutatta a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületet, amely segíti a Zöld Őr Környezetvédelmi Programot, valamint Papp Adrienn kommunikációs vezető a Fáink.hu projektet, amellyel egy közösségi fanyilvántartó-rendszert hoznának létre.

Szarvas Péter polgármester adta át az önkormányzati óvodák vezetőinek, szakembereinek azokat a munkafüzeteket, amelyekben a nagycsoportosok dolgoznak majd a következő időszakban. Hangsúlyozta, a városvezetés elkötelezett a környezet védelme iránt, és érdemes a legkisebbeknél is foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen a gyermekek rendkívül fogékonyak, és általuk a szülők ugyancsak foglalkoznak a témával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában