Nagyszénás

2023.08.12. 16:36

Teljes pompájában ragyogott a Tejút a templomromnál

Látványos, fényszennyeződéstől mentes, a puszta csendjébe, sötétségébe invitálta a Körös-Maros Nemzeti Park a kalandra vágyó és a csillagos eget kémlelni szeretőket pénteken este. Helyszín a csomorkányi templomrom volt. Félszázan érkeztek a helyszínre.

Csete Ilona

Az égbolt csillagos csodája tárult a résztvevők elé

Fotó: Palcsek István

Napnyugtáig ismerkedtek az egykori mezőváros helytörténeti érdekességeivel a középkori templomrom mellett. Palcsek István Szilárd természetvédelmi őrkerület-vezető mesélt a középkori építményről, a történelmi visszatekintést követően pedig kollégája, Vasas András a hely természeti értékeiről adott áttekintést. 

Sötétedés után az augusztusi égbolt megfigyelését a Nagyszénási Mira Csillagászati  Egyesület két tagjával, Varga Anikóval és Ravasz Tamással végezhették a résztvevők. A távcsöves észleléshez minden adott volt, a tiszta égbolt, a szakavatott csillagászok jelenléte, profi távcsövek...

A két szakember kalauzolásával lézerfényes csillagkép-túrán, bolygó és mélység objektumok megfigyelésén vehettek részt, miközben gyönyörködhettek a Perseidák meteorrajban. Varga Anikó elárulta, a távcső betanítása és a csillagképtúra alatt a felhők miatt aggódtak, de utána, szinte varázsütésre, kitisztult az ég és halványabb mélység objektumokat is megmutattak az érdeklődőknek. A Tejút egyenesen csodálatos volt. Teljes pompájában ragyogott az égen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában