Alkotás

2023.08.15. 15:37

Mandalákat töltöttek meg színekkel Békéscsabán

Családi mandalaszínezőre várták az érdeklődőket kedden délután a Békés Megyei Könyvtárban. Kácsorné Győri Éva foglalkozásvezető saját alkotásaiból hozott ízelítőt, ezzel inspirálva a résztvevőket.

dr. Nagy Szilvia

Zenei aláfestés mellett készültek a mandalák.

Fotó: Für Henrik

Elmondta, régóta játszik a színekkel, ami elmélyülést ad, kikapcsolja a hétköznapi stresszből, jótékony hatással van a szervezetére.

– Minden korosztály megtalálhatja a számára legkedvesebb motívumot, különböző nehézségi szintek szerint válogattuk segítőmmel a mintákat. A halk, meditatív zene alatt serceghetnek a ceruzák, s kicsit magunkba is tekinthetünk – sorolta, miközben rávezette a résztvevőket arra, hogyan kell tisztán dolgozni, a színekkel bánni, hányfélét érdemes választani. 

– Négy-öt szín a legpraktikusabb, melyek harmóniában állnak egymással, a végeredmény így pulzáló képet adhat. Lehet visszafogottabb színekkel dolgozni, kifelé elvilágosodó, esetleg elsötétülő, ritmust adó alkotást létrehozva, vagy épp a vibrálóbbak mellett dönteni – tette hozzá. Az alkotók közül volt, aki egy ideig hezitált, más határozott elképzeléssel nyúlt a ceruzához. 

– Tizennyolc évvel ezelőtt készítettem először mandalát, amikor a gyermekemet vártam. A vegyes technikával megálmodott kép jól kifejezte a hónapok során átélt érzéseimet. Korábban pedagógusként dolgoztam, a gyermekek lelkivilágáról is sokat elárul a mandala. A forma közepe jelképezi a legbensőbb lelki világukat, külseje pedig azt, ahogyan szerintük mások látják őket – osztotta meg gondolatait az egyik alkotó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában