Szemle

2023.08.21. 12:15

Itt keresse a legfrissebb híreket Békéscsabáról!

Hétfőn is egy csokorba gyűjtöttük a friss híreket a megyeszékhelyről.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

Új kenyeret szegtek

Békéscsabán a főtéren vasárnap rendezett ünnepség keretében katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti színű zászlót. Majd az egyházak képviselői – Kutyej Pál evangélikus lelkész, Marti Márta református lelkész és Szigeti Antal római katolikus plébános – közreműködésével megszentelték és megáldották az új kenyeret, amelyet Szarvas Péter polgármester szegett meg. Ezt követően a Balassi Táncegyüttes néptáncosai új kenyeret osztottak, kóstoltattak a közönséggel. Elhangzott, a búza és a föld összekapcsolja az új kenyeret államiságunkkal, történelmünkkel és magyarságtudatunkkal. A nemzeti színű szalaggal átkötött formájában fejezzük ki azt, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Történelmi fejlesztésekről is beszélt Szarvas Péter

Fejlesztésekről is szólt vasárnap este augusztus 20-ai, a tűzijátékot megelőző beszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, aki Szent Istvánnal kapcsolatban úgy fogalmazott, a nagy uralkodó ezeréves államiságunk, nemzeti létünk egyik legfőbb szimbóluma. Élete, uralkodása és tettei példát adnak. Elhangzott, Békéscsabán történelmünk legjelentősebb városfejlesztése zajlik döntő részben a kormány támogatásával. Folytatódik és másfél év múlva várhatóan véget ér az M44-es fejlesztése. Közel 100 földes utca kapott szilárd burkolatot, 63 utcában újult meg a leromlott állapotú burkolat, valamint 154 utca járdaszakasz újult és épült meg. Befejeződött a piac fejlesztése, épült egy parkolóház, valamint egy modern vásárcsarnok. Elkészült Wenckheim turista- és kerékpárút. A Munkácsy Negyedben átadták az új bábszínházat, megújult a Munkácsy Emlékház és az Omaszta-park. Köztéri szobrokat helyeztek ki, megújult Kiss Ernő utca és Kórház utca közötti híd, és hamarosan kezdetét veszi a Deák és a József Attila utca közötti híd átépítése. Békéscsaba zöld város, sokan és sokat dolgoznak a város rendezettségének növelésén.

Turisztikai együttműködést terveznek

Turisztikai együttműködést tervez Békéscsaba és Doboz, erről egyeztetett a minap Opauszki Zoltán, a város turisztikáért felelős tanácsnoka, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Köves Mihály, Doboz polgármestere. Opauszki Zoltán hangsúlyozta, idén jelentős részben Az év kerékpárútja címet elnyert Wenckheim kerékpárútnak, de az elkészült Munkácsy Negyednek és a CsabaParknak is köszönhetően erőteljesen nőtt a turisztikai érdeklődés Békéscsaba iránt. Aláhúzta, hogy az idegenforgalomban eredményeket elérni csak a térségi kapcsolatok elmélyítésével lehet. Békéscsaba és Doboz együttműködése az itt élők és az idelátogató turisták számára bővülő szolgáltatásokat, vonzó turisztikai helyszíneket (a Wenckheim család épített öröksége, Szanazug, a dobozi erdők), lehetőségeket, gyarapodó számú látogatót eredményezhet.

Felkészültek a nyár végi kánikulára Békéscsabán

Felkészültek a nyár végi kánikulára Békéscsabán, szerte a városban öntözik a közterületi növényeket a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. és a Lián Kft. kertészei. Az időjárástól függően locsolják a fiatal fákat, a virágágyásokat, valamint a villanyoszlopokon található virágokat, virágoszlopokat és dézsás növényeket is – írták a város honlapján.
A munka korán reggel, 5 órakor kezdődik, mert ezekben az órákban a talaj még nem melegszik fel és kevesebb vizet párologtat, illetve nem perzselődik meg a növény levele, ha víz éri. A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. parkkarbantartóinak négy csoportja kizárólag az öntözést végzi. A kisteherautókon elhelyezett egy-egy köbméteres tartályból, valamint a nagyobb teljesítmény érdekében egy aggregátorral, szivattyúval ellátott víztartályból locsolnak. A munkákban nagy segítséget jelent, hogy a város több pontján tavaly kiépítettek automata öntözőberendezést.

Véget ért a gyermekdiabétesz tábor

Véget ért a Békés Vármegyei Központi Kórház Gyermekdiabetes gondozó és Inzulinpumpa centrum által szervezett tábora, amelyen diabeteses, autista, lisztérzékeny és egyéb társbetegségekkel élő gyerekek vettek részt. A zárónapon, amelyre meghívást kapott a megyében élő valamennyi diabeteses gyermek, és családjaik, volt néptánc, kenyérsütés, egészségügyi mérések, játszóház. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kifejtette: a szervezőkkel előzetesen egyeztette, mire lenne szüksége még a táborozóknak. Így jött az ötlet, hogy felajánljon egy vetítővásznat, amelyre a program utolsó napján kivetítették a táborozó gyermekek rajzait, valamit az öt nap során készült fotókat. A vásznat a későbbiekben hasonló rendezvények alkalmával, vagy a képzések edukációjánál is használhatják majd .

Gálospetri vendégek is bejárták a Harruckern utat

Gálospetri vendégek vettek részt a csabai honfoglalkozásokon. A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör által szervezett programon a csoport bejárta a Harruckern utat. A három és fél órás barangolás az Evangélikus Nagytemplomban kezdődött, majd a Molnárházban, a Meseházban folytatódott, végül az Öreg házban és a Szlovák Éttermben zárult, gazdag gasztornómiai, zenei élményeket nyújtva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában