Perseidák

2023.08.13. 06:50

A gerlai kastélykertből lesték a hullócsillagokat

Licska Balázs

A gerlai kastélykertben is várták a Perseidákat. Fotó: Bencsik Ádám

A Perseidák meteorraj tetőzése apropóján éjszakai hullócsillaglesre várta a kíváncsiakat szombaton a gerlai kastélykertbe a Gerlai Wenckheim Társaság Egyesület. Az egyesület elnöke, Jakab Zsuzsanna elmondta, hogy második alkalommal csatlakoztak az Egy hét a csillagok alatt eseménysorozathoz, azonban több éve szerveznek éjszakai programot pont a Perseidák érkezése kapcsán a kastélykertbe, volt, hogy lepkebefogás, volt, hogy denevérbefogás szolgáltatta a különlegességet.

Most pedig az éjszakai fotózás került előtérbe a Lencsési Közösségi Ház berkein belül működő Márvány Fotóműhely jóvoltából, annak rejtelmeibe is bevezették az érdeklődőket. Katona Péter és Barabás Ferenc, a fotóműhely vezetője és tagja elmondták, hogy mindenképpen szükség van egy nagy fényerejű objektívre, egy masszív állványra, illetve jó beállításokra, azon belül hosszú exponálási időre.

Fontos, hogy lehetőleg fényszennyezettségtől mentes legyen a terület, hiszen be tud zavarni a közvilágítás, sőt a Hold is. Lényeges a témaválasztás, meg kell komponálni a képet, ezért érdemes keresni egy egyedülálló fát vagy akár egy gémes kutat.

Hozzátették: lehet csak csillagfotót készíteni. De lehet az úgynevezett elhúzásos technikát alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az expozíciósorozatot, vagyis a képsorozatot szoftveres megoldással összerakják, egybegyúrják, és így megjelenítik a csillagok – igazából a Föld – mozgását. Az Esthajnalcsillag segítségével pedig nemcsak félköröket lehet ennek köszönhetően rajzolni, hanem egész köröket is, ugyanis az Esthajnalcsillag – számunkra legalábbis úgy tűnik, hogy – nem mozog az égen.

Jakab Zsuzsanna elnök hozzátette, hogy mindenkit zsíros kenyérrel, lila hagymával vártak, és hogy nemcsak szabad szemmel, hanem Szabó Álmos csillagász segítségével távcsővel is lehetett fürkészni az eget. Emellett előadást tartott a védett természeti értékekről Szelekovszky László természetvédelmi szakember. Az erdőben azt mutatták meg a résztvevőknek, hogy miként lehet tájékozódni, valamint, ha az illető elveszik, akkor túlélni, hogyan lehet vizet gyűjteni és menedéket építeni. Továbbá hét kilométeres éjszakai gyalogtúrát ugyancsak szerveztek Póstelekre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában