Emlékkonferencia

2023.08.03. 09:06

A 101-es gyalogezredre, az első világháború hőseire emlékeztek a csabai könyvtárban – galériával, videóval

Emlékkonferenciát rendeztek a békéscsabai 101-es emlékmű felállításának centenáriuma alkalmából szerdán a Békés Megyei Könyvtárban. A résztvevők több előadás segítségével ismerhették meg jobban a 101-es gyalogezred első világháborúban betöltött szerepét, illetve a nagy háború idején fennálló helyi közhangulatot, eseményeket is. Az emlékkonferenciát a könyvtár és a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szervezte.

Gyemendi Réka

Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka

Fotó: Jenei Péter

Az érdeklődőket Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszöntötte. Úgy kezdte, gyermekkorában sokat járt a nevezetes 101-es emlékmű közelében és nem igazán értette, mit keres ott, miért nincs rajta vörös csillag, és, ahogy fogalmazott, miért vet árnyékot Lenin emlékművére. Csak később vált világossá számára az,  hogy egészen mélyre kell ásni a helyi történelemben ahhoz, hogy megértsük a lényegét.

Gyalogezredet alapítottak Békéscsabán

1883 és 1914-18 között haderőreformot hajtott végre a monarchia, és számos helyőrségben alapítottak új ezredet, többek között Békéscsabán is, a 101-es gyalogezredet. Mint mondja, Battonyától Szeghalmig, Szarvastól Sarkadig mindenki tudta, mi az a 101-es gyalogezred: ha benne szolgált, azért, ha nem, akkor azért, mert tudta, hogy hamarosan szolgálatát tölti majd. A 101-es gyalogezred kitöltötte a honvédelemmel összefüggő feladatokat Békés vármegyében.

Természetesen a 101-es katonák elvonultak a nagy háborúba, ezt követőan 52 havi frontszolgálat után tértek haza és nekik is és magyarország lakosságának is az emlékezés és a gyász maradt. Az emlékezésből erőt merítettek és ez egy olyan akaratot hozott a felszínre, amely emlékművek létrejöttét eredményezte ismertette. 

Újragondolták az első világháború eseményeit

Békés megye 73 településén van világháborús emlékmű, csak kettő település maradt ki a sorból. Lipták József alezredes elmondta, az emlékezés 1946-48-ig tartott, ami után nagy csönd következett. Ahogy fogalmaz, ennek politikai okai voltak, és ez a csönd kitartott egészen 1989-ig, tágabb értelemben 2014-ig.  

– A 2014-es esztendő hozta felszínre az első világháború történéseit, következményeit, amit sikerült újragondolni. Elindult egy olyan folyamat, amikor az emlékművek megújulhattak, megszépülhettek és felszínre hozták azokat az emlékeket, amelyek az ük-, szép- és dédapáink miatt ápolásra, emlékezésre méltóak zárta gondolatait Lipták József alezredes, hozzátéve: ha a történelmünket megismerjük, akkor méltóak leszünk elődeink hagyományaira. 

A megemlékezés résztvevői több előadás segítségével ismerhették meg jobban a 101-es gyalogezred első világháborúban betöltött szerepét, illetve a nagy háború idején fennálló helyi közhangulatot, eseményeket is. 

Siposné Prof. dr. Kecskeméthy Klára nyugalmazott ezredes tartotta meg előadását Hősök Napja – a magyar hősök emlékezete címmel. Dávid Benjámin, a SZTE Történelemtudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója ezután ismertette Békés vármegye első világháborús emlékműállításait a két világháború között. Végül Szászné Várkonyi Adrienn okleveles tájépítész mérnök mesélte el a hallgatóságnak a békéscsabai 101-es emlékmű felállításának krónikáját.

 A megemlékezés résztvevői ezután megismerhették a Békés Megyei Könyvtár 101-es portálját valamint a Csabai kalandozások alkalmazást is.  Az emlékkonferencia a hősök emlékművének koszorúzásával, az emlékezés virágainak elhelyezésével zárult a Szabadság téren található 101-es emlékoszlopnál. 

Felállítják az első világháborús hősök névsorát

Mészáros Zsuzsanna, a Békéscsabai Városvédő és Városzépítő Egyesület alelnöke az emlékkonferencián bejelentette: a közeljövőben felállítják az első világháborús hősök névsorát Békéscsaba valamely hősi temetőjében. A többi várossal, faluval ellentétben Békéscsabán ezidáig még nem helyezték el a hősök névsorát, ezt szeretnék mielőbb pótolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában