Növénytermesztés

2023.08.12. 11:42

39 fajta paradicsomot kóstolhattak meg a csabai bemutató résztvevői

Az egy négyzetméteren 50 kg paradicsom teremhet című projekt folytatódott pénteken Lehoczkiné Megyik Erika békéscsabai portáján.

Nyemcsok László

A békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör tagjai is meghallgatták Lehoczkiné Megyik Erika tapasztalatait

Fotó: Für Henrik

Kis termőterületen 105 tő paradicsom található balkonládákban, vödrökben szabadföldön, UV-védett polikarbonát melegházban, és még az utcán is egy kiszáradt meggyfára napraforgószáron felfuttatva.

A résztvevők 39 fajtát kóstolhattak meg a kacsazsíros kenyér mellé fogyasztva. A békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör tagjain kívül képviseltették magukat a projektben résztvevő iskolák tanulói és szüleik, a Munkácsy Emlékházban megtartott foglalkozásokon résztvevő felnőttek, valamint a békéscsabai Lencsési Közösségi Ház Mohácsy Mátyás Kertbarát Köréből is volt látogató.

Lehoczkiné Megyik Erika bevezetőjében ismertette a termesztéssel kapcsolatos tapasztalatait. Ami pedig a legfontosabb, „élőben”, a maga valójában lehetett látni a terméstől roskadozó növényeket. Bebizonyítva, hogy amit másoknak tanít, az nem légből kapott mese, hanem valóság.

A legkisebbek is megismerték, sőt, meg is kóstolták a különböző paradicsomfajtákat 
Fotó: Für Henrik

A fajták között volt félkilóstól az apró koktél paradicsomig, valamint olyan is, amit jövőre nem vet el, mert hajlamos a csúcsrothadásra. Ezt az extrém hőség okozza úgy, hogy a növény a talajból nem képes felvenni a kálciumot, de ugyanabban a sorban a kilenc szomszéd fajta igen. Ezért van az, hogy a foglalkozásokon csak a bevált, megbízható fajtákat termesztik és ajánlják. A látogatók elismerően nyilatkoztak a látottakról, ötleteket kaptak, hasznos tapasztalatokkal tértek haza.

A paradicsomprojekt szeptember 9-én, 10 órától folytatódik a Csabagyöngye Kulturális Központban. Itt bemutatják a kis kertészek munkálkodásának eredményeit diafilmvetítéssel. Szerepel a programban kóstolás, növénybemutató, és sok érdekesség is elhangzik majd a paradicsomról, termesztéséről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában