MÁV

2023.07.10. 15:53

Zajlik a műszaki mentés a csabai vasútvonalon

Továbbra is zajlik a műszaki mentés a békéscsabai vonalon Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál. Leghamarabb a hét második felében indulhat el a közlekedés sebességkorlátozással a bal vágányon.

Papp Gábor

Fotó: Mészáros János

A helyszíni vizsgálat után elkezdték a műszaki mentést, a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe. Szolnokról a helyszínre érkezett a nagy teherbírású vasúti daru, mellyel a kisiklott kocsikat emelik be.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört, mintegy 2 kilométer hosszban megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanná váltak, helyenként új pályát kell építeni. A bal vágányon sem közlekedhetnek a vonatok, ez a vágány is megrongálódott, vágánygeometriai hibák keletkeztek. Ezek helyreállításán dolgoznak, illetve a másik vágányon lévő kocsik beemelését készítik elő a daru megfelelő letalpalását kialakítva. A vasúti daru pozíciójának megváltoztatására is szükség van, a Szajol–Szentes–Hódmezővásárhely–Békéscsaba–Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet.

Hétfő reggelig a vonat utolsó siklott kocsiját rakománnyal együtt, a megfelelő műszaki vizsgálat és javítás után visszahelyezték a vágányra. A többi kocsi beemelése a daru új pozíciójából történik majd, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra.

A kár több százmillió forintra becsülhető. A helyreállítás a bal vágányon leghamarabb a hét második felében teszi majd lehetővé, hogy egyelőre sebességkorlátozással megindulhasson egy vágányon a forgalom.

MÁVINFORM tájékoztatása szerint ennek megfelelő hétfőn is korlátozások voltak a békéscsabai vasútvonalon, Budapest és a megyeszékhely között, a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon jelentősen megnőtt az eljutási idő, illetve Törökszentmiklós és Mezőtúr állomások között pótlóbuszok szállították az utasokat. 

Módosított útvonalon közlekedik több nemzetközi vonat is a baleset miatt. A közlekedők részletes információt találnak a MÁV honlapján, vagy a MÁVINFORM Facebook híreinél

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában