Záróünnepség

2023.07.07. 12:55

Megkapták az obsitot a Dánfokon rendezett honvédelmi tábor résztvevői - galériával, videóval

A honvédelem ügye iránt érdeklődő 12-15 év közötti fiatalok számára rendezett honvédelmi tábort a héten Békés-Dánfokon a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj. A program záróünnepséget pénteken délelőtt tartották.

Papp Gábor

Fotó: Für Henrik

A záróünnepségen az ország számos tájáról huszonöt gyermek vett részt – tudtuk meg Berta Sándor százados, táborparancsnoktól. Mint elmondta, a gyerekek tartalmas napokon vannak túl.

– Sokuknak persze elsőre kicsit meglepő volt a napirend. Reggel hatkor tartottuk az ébresztőt, majd a körletrend kialakítása következett – fogalmazott. – A napok tartalmas reggeli tornával és reggelivel folytatódtak. Napközben a fiatalok különböző foglalkozásokon vehettek részt, amelyeket tudatosan úgy állítottak össze, hogy azok bemutassák a katonaéletet. Katonai akadálypálya, airsoft-lövészet egyaránt színesítette a programot, a külső események részeként sárkányhajózásra és sétahajózásra is lehetőség nyílt, illetve készültek a pénteki záróünnepségre. Utóbbi programon a gyerekek bizonyították, hogy milyen kiválóan megtanultak rajban, illetve szakaszban vonulni.

Berta Sándor csütörtökön átadta az obsitot minden gyermeknek, akiknek a legfőbb kérdésük az volt, hogy nem lehetne-e még maradni. Természetesen jövőre is szívesen látnak mindenkit.

A megyében egyébként négy honvédelmi tábort szerveznek, egyet-egyet már tartottak Szeghalmon, illetve Békés-Dánfokon. Július 17-én ismét Dánfok ad otthont egy sporttábornak és augusztus 7-től Szeghalmon hagyományőrző tábor lesz.

A záróünnepséget Kálmán Tibor, Békés polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, biztos benne, hogy nagyon fontos napokon vannak túl a gyerekek, akik amellett, hogy sok minden tanulhattak, jól is érezték magukat.

– Az idei és az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy az ilyen jellegű táborok hasznosak a fiataloknak, és a város, a vármegye és az ország is hálás lehet nekik, hogy vállalták a kihívást – tette hozzá. – A visszajelzések alapkán mindenki kiválóan teljesített.

Bak Ádám, a Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, egy újragondolt együttműködés keretében rendezték meg ismét Dánfokon a honvédelmi tábort. 

– Nap mint nap láthattam, hogy mindenki fejlődésére szolgáltak a foglalkozások, mi pedig nagyon bízunk a további eredményes együttműködésben – fogalmazott.

Varga Árpád százados záróbeszédében kiemelte, reméli, hogy egy olyan sporttáboron vannak túl, amely minden résztvevő életében meghatározó lesz. Kitért arra, hogy a Magyar Honvédség idén ötezer gyermeket táboroztat, míg a 101. Területvédelmi Zászlóalj négy tábort szervez idén.

– Ezek lehetőséget adnak, hogy a gyerekek minél több és jobb készséget és képességet szerezzenek meg – emelte ki.

A táborban a hagyományoknak megfelelően versenyt hirdettek a rajok számára. Harmadik helyen a második raj végzett, a második helyet az első raj, míg az első helyet a harmadik raj érdemelte ki.

 

Egyéni elismeréseket is átadtak

A táborban az egyéni teljesítményeket is értékelték. Az alaki foglalkozások alkalmával nyújtott teljesítmény alapján harmadik helyet ért el Ecsedi Réka, második lett Cséplő Tamás, míg az első helyen Workman William Sándor végzett. A sportteljesítmények alapján harmadik lett Farkas Noel, második helyen végzett Bognár Balázs, míg az első helyet Nagy Zoltán László érdemelte ki. 

Példamutatás alapján harmadik helyen végzett Békési Richárd, második lett Rapcsány Katalin, míg az első helyért járó elismerést Oláh Richárd vehette át.

A honvédelmi táborban résztvevő táborozók részére a legnagyobb elismerés a vörös barett sapka, a békés-dánfoki táborban ezt Mézes Virág érdemelte ki.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában